10% heffing over spaargeld

Binnengekomen vraag:
Die 10% heffing kunnen ze dit dan niet incasseren op aandelen, edelmetalen of bij Pacific bank?
– Daar heb ik laatst al eens over geschreven… (http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/where-to-stash-your-cash.html en http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/wat-als-de-haircut-er-komt.html)
Neen, op aandelen bijvoorbeeld liggen soms al verplichtingen en dat is geen cash geld.

Zou je dus daar zo maar een heffing over doen, dan komen ingezetenen in de cashproblemen en zou de aandelenmarkt kunnen instorten vanwege het aanbod aan aandelen om het af te dragen belastinggeld ineens cash te maken.
Het gaat ze er om snel 10% te stelen. Het is niet de bedoeling dat u de tijd krijgt uw verdediging voor te bereiden.
Het IMF schrijft er wel over, maar dat is naar mijn idee om de insiders te waarschuwen. 99% van de inwoners gaat niets doen met deze proefballon. Bijna niemand gaat nu bewust spaargeld omzetten in goud, zilver of naar het buitenland buiten Europa brengen. Te veel moeite, het zal wel loslopen… wat ook de excuses zijn, ze doen niets.
Als je als overheid gaat stellen dat je 10% van het totale vermogen wilt hebben, dus ook vermogen buiten de grijpgrage handen binnen Europa, dan wordt het verhaal heel ingewikkeld en gaat het allemaal lang duren. De kans is dan groot dat mensen het vermogen gaan verbergen en de kans is er dat het een enorme hoeveelheid werk gaat kosten om het te innen. Dan is 10% te weinig vanwege de kosten en uiteindelijk win je dan niets.
Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat ze meer willen dan snel 10% of iets meer van het makkelijk te grijpen spaargeld. De Europese banken werken wel mee met deze diefstal. Dat is dus het probleem niet. Spaargeld is immers in feite een beetje asociaal geld… Immers staat het maar niets te doen… Op dit moment zou dat spaargeld prima gebruikt kunnen worden voor het stimuleren van de economie… toch? Nu staat alleen al in België en Nederland in totaal 600 miljard euro op spaarrekeningen… Vanuit de politiek gezien is dat een pot met goud die wel heel aantrekkelijk is.
Vandaar dat ze er wel in willen graaien.
Vandaar dat ik rekening aanraad buiten Europa, OF zet het spaargeld om in andere middelen, waaronder zilver en goud en ook dat of fysiek thuis (of begraven in de tuin, maar laat je buurman het niet zien) maar liever ook ergens in een kluis buiten Europa. Waarom denkt u dat de AFM u dit zo onmogelijk wil maken? Bij Goldmoney mag u als Nederlander geen rekening meer openen en bij BullionVault mag u wel een rekening openen als Nederlander, maar hun beloningssysteem voor nieuwe klanten mag niet aan Nederlanders uitkeren. Dat weerhoudt me er niet van toch reclame voor ze te maken, ook als ik geen beloning voor nieuwe klanten krijg. De winstmarge voor BullionVault is dan gewoon wat hoger als het om Nederlandse klanten gaat.

4 thoughts on “10% heffing over spaargeld

 1. Beste,

  Ik heb eigenlijk 2 vragen over bovenstaande. Enig idee wanneer ze dit willen invoeren? Gaat dat dit jaar al gebeuren of wordt het over het jaar heen getild? U heeft het over omzetten naar andere aandelen maar is aflossen van je hypothecaire lening ook niet een idee?

  Verder heeft u het over een rekening in het buitenland, wellicht leuk om daar eens wat dieper over in te gaan in een stuk waar je allemaal op moet letten, het is niet zo maar wat om dat te doen. En Zwitsersland, is dat niet wat, neutraal toch? Goldrepublic bijvoorbeeld?

  Mvg,

  Johan de Vries

 2. Ik heb mijn grootmoeder al gevraagd om nog eens een paar van die hartstikke degelijk gebreide wintersokken te breien..
  Een paar voor mijn wintervoeten de andere voor mijn zuurverdiende spaargeld, waar, tussen twee haakjes al flink belasting over is betaald.
  Men rekent nog steeds met een rekenrente van 4% maar er wordt slechts 1.5 tot 2% vergoed.
  Van een ‘ eerlijke ‘overheid, ook de onze ondanks alle prachtige prietpraat moet je het maar hebben
  Men zou er maar voor zorgen dat de werkelijke goudvoorraad weer terugkwam in Nederland in plaats van de 90% elders , hoofdzakelijk in Amerika die, voor zover ik dat inschat alleen nog op papier bestaat; de slapscheten.

 3. Spaargeld staat asociaal niets te doen?

  In een echte kapitalistisch economie (die we niet meer hebben, we hebben een kleptocracy), is het de basis van de kapitalistische economie. Het is de andere kant van de investering.

  De 10% heffing is een interessant verhaal maar hier staat ook een hoop onzin.

  Verder wordt spaargeld door banken als reserve gebruikt voor het creeren van heel veel geld – uit niets. Op die manier speelt spaargeld ook een rol bij creatie van bubbels. Het geld dat we naar de bank brengen wordt met hefboom factor 10 of zo weer uitgeleend.

 4. welke idioot heeft dit uitgedacht ;het is de wereld op zyn kop
  10proc op spaargeld is dat bedoeld dat de overheid nog meer geld kan uitgeven ;sorrie dit gaat te ver dit is on nederlands
  dit is midaad van de zuurverdiende euro [graaiers
  ik dacht dat het consument de economie draaiende moet houden
  het voorstel van die 10 proc is geld sluizen naar een bodemloze put
  daar wordt het bedryfsleven niet met geholpen
  ZORG DAT DE MENS WEER VERTROUWEN KRYGT IN DE OVERHEID

Reacties zijn gesloten