Als ik twee miljoen had

By Tom Lassing / 9 maart 2014
Euro

Wat zou ik doen met mijn vermogen als ik twee miljoen had. Daarover kwam een mailtje binnen.
Laten we daar eens een case over maken.
Ik kan alleen voor mezelf spreken, dus mijn idee daarover is het volgende:
Ik zou gaan kijken of er interessant onroerend goed te koop was. In Nederland is de huizenmarkt onderhand aan het bodemen, in België is er naar mijn idee sprake van een beginnende oververhitting.
Onroerend goed kan dus in een goede markt en op het juiste moment een degelijk bezit zijn, maar vergis u niet, ook onroerend goed kan fors in waarde dalen en het kost geld om onroerend goed aan te houden.
Een huis kopen van 2 miljoen is dus geen goed idee. U zou dan immers de lasten niet meer kunnen betalen.
We zien nu in Nederland dat de prijzen van huizen in het lage prijssegment herstellen en/of dat de volumes weer toenemen. We zien echter ook dat duurdere huizen nog wel vrij onverkoopbaar blijken. Niet veel mensen hebben op dit moment meer dan 500.000 euro voor een huis over. Dat biedt kansen voor wie goed kan onderhandelen. Voor ergens tussen die prijs en 800.000 euro zou ik een pracht van een huis op een toplokatie kopen. Uiteraard moet je daar wel zelf in willen wonen of er een degelijke huurder voor hebben. Als die droom van er zelf in wonen er niet is, laat het dan liever zitten. In dat geval kan je beter overwegen om te gaan speculeren in huizen. Of om in goedkopere huizen huurders te zetten. Amerika biedt daarin overigens de meeste kansen. Spreiding is dan belangrijk.
Je moet het echter wel willen en kunnen.

Dan goud en zilver. Zou ik dat willen bezitten?
Het antwoord weet u, op dit moment is dat ‘ja’.
Ik ben nog altijd maandelijks koper van goud en zilver. Niet om te speculeren, maar omdat ik van mening ben dat je wat spaargeld moet hebben en goud en zilver zijn op dit moment interessanter dan dollar en euro.
Ik weet dat de laatste twee jaar de koers van goud en zilver enorm omlaag is gegaan. Daarom koop ik maandelijks en niet in één keer.

Dan aandelen
Warren Buffett is weg van aandelen. Hij is echter een unieke belegger. Toch is het zo dat aandelen voordelen bieden. Via aandelen kan u makkelijk in bedrijven beleggen, en blijft uw belegging toch liquide. Aandelen die beursgenoteerd zijn, kunt u snel weer verkopen. Aandelen zijn echter ook een enorm risico. Als de economie zwaar instort, dan gaan de beste aandelen ook 90% in waarde omlaag.
Ik heb zelf ook een aanzienlijke aandelenportefeuille. Ik vul dat echter aan met (geschreven) opties.
Zo kan ik mijn rendement vergroten en af en toe ook met gekocht Put opties een bescherming op de aandelenportefeuille aanbrengen. Voor het laatst deed ik dat laatste in augustus 2011 met groot succes.
Aandelen MET opties raad ik dus van harte aan.

Misschien is ook belangrijk wat ik NIET zou doen met twee miljoen… Ik zou het NIET op een spaarrekening bij de reguliere banken zetten. Het liefst letterlijk geen cent! Alles is beter dan dat.

Maar waarom toch goud en zilver? Het levert geen rente of dividend op en het kost geld om het te bewaren? De reden is dat het spaargeld is. Het is een appeltje voor de dorst. Het voordeel van goud en zilver is dat het altijd overal in de wereld in te wisselen is. De dollar of de euro zijn verzonnen munten en die munten kunnen snel uit de gratie raken en zelfs letterlijk verdwijnen, net zoals de gulden en frank niet meer bestaan. Goud en zilver hebben dat niet. Die zijn altijd gevraagd en de trend is dat die vraag alleen maar blijft toenemen. Als u dus spaargeld wilt hebben, overweeg dan om het in goud en zilver te bewaren. (Lees ook het artikel “Knippen en scheren” verderop in deze nieuwsbrief.

Overigens zou ik niet alleen in aandelen en opties beleggen, maar ik zou ook in duurzame energie opwekking beleggen. Dat kan mogelijk op en in uw eigen huis. Het voordeel is dat u er uw maandelijkse lasten mee kan verlagen. Dat is een groot voordeel want daarmee wordt het weer makkelijker uw vermogen ook op de lange termijn intact te houden.

Ik raad ook aan om een deel van uw tijd en of geld te gebruiken voor de lokale samenleving. Reserveer van alles een beetje om weg te geven. Als u het al niet doet, en u bent rijk, wie moet het dan doen?
Gun dus ook anderen, via vrijwilligerswerk of sponsoring en giften, een deel van uw rijkdom.

Bron: BeursBox.nl Als ik twee miljoen had

Leave a comment: