Amerika’s ideale energie situatie

By Tom Lassing / 13 november 2013

De economie van Amerika laat te wensen over en politiek gezien is het ook maar matig in Amerika, maar één ding hebben ze wel voor elkaar, en dat is de energie voorziening.
Amerika is niet langer afhankelijk van buitenlandse olie.
Het gaat nu zelfs voorzichtig zelf wat energie exporteren.
Daarmee is er politiek gezien dus op de wereld wat veranderd. Niet alleen hebben de Saoedi hun macht over Amerika verloren, maar andersom geldt het ook. Saoedi-Arabië moet namelijk gaan zoeken naar andere kopers voor haar olie, want Amerika is niet langer bereid topprijzen te betalen voor Midden Oosten olie.
China daarentegen wil dat nog wel. Maar China is er niet zo happig op om dat te blijven doen in Amerikaanse dollars. Ze doen het nog wel, maar China realiseert zich terdege dat daarmee in feite alleen Amerika sterker wordt. Dat land verzint immers dollars uit niets en anderen moeten er veel voor geven om alsjeblieft die dollars te mogen gebruiken. China zou veel beter af zijn als ze in haar eigen munt, of in goud kon betalen. Het is immers de grootste goudproducent van de wereld en een eigen munt kan je (net zoals Amerika doet) naar believen bijdrukken.
Saoedi-Arabië zou waarschijnlijk liever goud dan Amerikaanse dollars hebben… Er is voor hen echter niet zo veel winst te halen als China in Chinese munt gaat betalen.
Tot op heden doen ze dus nog altijd zaken in Amerikaanse dollars. De vraag is slechts hoe lang nog. Hoe lang accepteren ze de dollar nog?
De ideale energiesituatie van Amerika is daarmee niet alleen maar een zegen. De sterkere onafhankelijkheid werkt namelijk twee kanten op. Misschien was die onderlinge afhankelijkheid met Saoedi-Arabië achteraf gezien wel een zegen.
Het hield namelijk ook de status quo in stand.

Bron: BeursBox.nl Amerika’s ideale energie situatie

Leave a comment: