Banken laten klanten expres failliet gaan

Vorige week werd eindelijk officieel bekend dat tenminste één bank stelselmatig eigen klanten failliet had laten gaan omdat de verkoop van de boedel voor de bank interessanter was dan de relatie met de klant behouden.
Een typisch geval van korte termijn denken door managers die er privé baat bij hebben als de resultaten van de bank ‘nu’ beter worden.
Dan werk je bij een bank en dat stel je dus gewoon je eigen bonus boven het belang van de klant… en boven het belang van de maatschappij of zelfs boven het belang van fatsoenlijk zaken doen.
En het erge is, het is al jaren bekend en autoriteiten en rechters deden er niets aan. Het is ook in Nederland voorgekomen!
De banken stonden bij rechters boven alle verdenking.
En dat begrijp ik nog altijd niet. Noem mij eens één bank of één product van een bank waar geen grootscheepse fraude is geweest.
En NOG staan banken als er iets aan geruchten in de markt komt boven alle verdenking. Als je het laat voorkomen staat de rechter aan de kant van de banken. De banken die zich laten vertegenwoordigen door de beste advocaten in de mooiste pakken, terwijl de tegenpartij het vanwege het faillissement moet doen met een advocaat die het als pro deo in zijn mik geschoven heeft gekregen. Eerlijke rechtspraak noemen ze dat.
In feite zouden die rechtszaken die al afgerond zijn en nu dus achteraf een verkeerde uitkomst gekregen hebben over moeten worden gedaan. Maar in feite zouden de rechters die een verkeerde uitspraak gedaan hebben het ook moeten voelen.
Straffeloos hebben ze jarenlang de verkeerden veroordeeld.
Bankmanagers staan boven de wet, maar in feite de slecht functionerende rechters ook.
Hoe kunnen we die laten voelen dat ze hun werk beter moeten doen?
Korten op loon? Aan de schandpaal nagelen? Beide klinken logisch, maar de eerste maakt ze nog makkelijker omkoopbaar en bij de tweede optie raken ze het laatste beetje respect ook nog kwijt.
Terugzetten naar een lagere rechtbank lijkt een logische stap. Maar ja, dan hebben we straks bijna nergens nog rechters voor de hogere rechtbanken, want overal waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Het vervelende bij rechters is dat hun fouten hele levens naar de knoppen kunnen helpen. Blijkbaar wordt dat door rechters wel eens vergeten in alle werkdruk. Het is niet anders dan bij chirurgen en hoe gaan we daar mee om?

Bron: BeursBox.nl Banken laten klanten expres failliet gaan