De belastingdienst en bitcoin

By Tom Lassing / 8 september 2017

Hoe ‘erg’ is het dat bitcoin niet totaal anoniem is?
Bij de belastingdienst willen ze graag weten wat je bezit. Nu zal het bezit van één bitcoin voor u niet snel tot een probleem met de belastingdienst leiden, maar wie jaren geleden 100 bitcoins kocht en deze nog altijd heeft, heeft ondertussen een bedrag van bijna vier ton aan bitcoins in bezit.
Dat stilhouden is een ernstige zaak.
Het is nu immers een serieus bezit geworden en hoe ga je uitleggen dat je een huis koopt en ineens cash kan betalen, terwijl je in je vorige belastingaangifte aangaf dat je alleen maar (studie)schulden en geen spaargeld had?
Je kan er dan wel haast zeker van zijn dat de belastingdienst meer wil weten.
Voorkom dat soort problemen door toch redelijk serieus de waarde van je bezit aan te geven.
Daar moet je dan belasting over betalen, maar belasting over bezit is grofweg 1% op jaarbasis. Dat is heel wat anders dan 35 tot 50% over je inkomen. Je koerswinst over bitcoins is in principe geen inkomen. Dat maakt het speculeren in de crypto’s belastingtechnisch ook zo interessant.
“Vergeet” je echter jarenlang je bezit in crypto’s door te geven en achteraf komt de belastingdienst er achter, dan ben je bij de hierboven genoemde substantiële bedragen een forse boete verschuldigd.
Ik raad daarom lezers altijd aan om bezit, al is het in het buitenland, wel netjes aan te geven. De vraag is even hoe concreet je direct wilt zijn, maar geef de waarde in ieder geval aan en betaal die procent belasting. Controleren ze je ooit en blijkt dan dat je in hun ogen hooguit afrondingsverschillen in je bezit hebt, dan is er vaak geen navordering en zeker geen boete. Er is immers altijd sprake van dagkoersen. Je mag je dan ook afvragen tegen welke bitcoin koers je uiteindelijk je bezit in 2017 moet gaan doorgeven. Bitcoin is immers zoiets als 400% in waarde gestegen dit jaar. Dan uitgaan van een ‘middenkoers’ van het gemiddelde over 2017 kan een enorm verschil opleveren. Aan de andere kant, de koers kan ook net zo snel weer dalen, dus hoe ‘vreemd’ is het om van een gemiddelde over heel het jaar uit te gaan? Als je het echter doet, dan moet je dit wel blijven doen en niet in het jaar van een forse daling dan ineens wel voor jou gunstigste laagste koers pakken… Heb je zo’n luxeprobleem, neem het dan altijd even door met je accountant. Weet overigens dat je accountant verplicht is om door te geven wat je hem verteld hebt. Wil je dus de zaak flessen, dan moet je dat OOK voor je accountant geheim houden… Lijkt me niet slim, maar is eigen keuze.

Bron: BeursBox.nl

1 comment

Leave a comment: