BitCoins, een verheldering

By Tom Lassing / 8 december 2013
bitcoins

BitCoins bestaan niet, ze worden gecreëerd. Ze worden gecreëerd door een enorme rekenkracht van computers. In feite moet je, om 25 BitCoins te creëren, een enorm moeilijke rekensom oplossen. Ieder volgend block BitCoins die tot leven komt, kost meer rekenkracht. Vandaar dat er besloten is om uiteindelijk op een maximum aantal te gaan komen en dan slechts verder te werken met dat aantal. Dat maximum aantal BitCoins is op ongeveer 21 miljoen gesteld.
De benodigde rekenkracht zou anders te groot kunnen worden en tevens is het niet nodig om er meer te hebben. BitCoins kunnen namelijk tot acht cijfers achter de komma verdeeld worden.
De eerste BitCoins konden vrij makkelijk gecreëerd worden. De bedenker van Bitcoin, wie het ook is, want het blijft onduidelijk wie het was of waren, heeft in het eerste jaar tenminste 1,6 miljoen BitCoins gemaakt, waarvan er 400.000 in omloop zijn gebracht. De rest is nog nooit gebruikt.
De rest was recent dus wel 1,2 miljoen x 1000 dollar waard. Een bedrag waarmee je een aardige vakantie kunt houden. je begint nu en je houdt gewoon niet op met vakantie vieren.
Echter is het niet gezegd dat de oprichter daarmee gestopt is met minen.
De kans is vrij groot dat hij is doorgegaan met minen en aldus in het begin heel wat meer BitCoins het leven liet zien.
Bitcoin is anoniem, en de ontwikkelaar daarvan ook, dus onbekend is wat hij met die later ontwikkelde BitCoins heeft gedaan. Het kan zijn dat die in het begin voor een paar dollar per stuk al in omloop zijn gebracht, het kan ook zijn dat hij zijn voorraad van 1,2 miljoen BitCoins heeft aangevuld met een aardig extra aantal. Hoe groter de vraag, des te interessanter is het om het aantal uitstaande BitCoins zo gering mogelijk te houden.
Als je BitCoins op je harde schijf hebt staan en deze schijf gaat kapot, dan zijn die BitCoins voor altijd verloren. In de loop van de tijd zullen er dus heel wat BitCoins verloren gaan. Dat is al het geval met veel BitCoins die in het begin zijn uitgebracht. Het was mogelijk voor een paar dollar een BitCoin te kopen. De waarde was zo gering dat velen simpelweg vergeten zijn dat ze dat ooit deden. Ook dat is één van de zwakkere punten van bitcoin. Uiteindelijk zullen ze dus, door het voortdurend verliezen van BitCoins, extreem zeldzaam worden en uiteindelijk moet daar in mijn ogen ook weer een oplossing voor komen.

 

Ik las overigens beschuldigingen dat BitCoins fraude en belastingontduiking zouden promoten. Dát is pertinent niet waar. Het kán wel, maar dat kan met veel meer. Je kan je iemand doodrijden met een auto, maar als autobezitter ben je daarom nog geen moordenaar. Zo ook met BitCoins. De keuze om ze te willen gebruiken is een vrijwillige. Je kan er ook voor kiezen om in bierdopjes te gaan handelen… Of in postzegels. Het zou mensen vrij moeten zijn te kiezen in welke vorm ze  transacties willen doen. Het vervelende is echter dat tegenwoordig de overheid BTW wil hebben en waarin je ook aan het handelen gaat, als het zakelijk is, moet je de BTW afdragen. Ook bij zakelijke Bitcoin transacties.
De enige fraude die je met het bezitten van BitCoins kunt plegen is het bezit niet opgeven bij de belasting zodat je te weinig vermogensbelasting betaalt. Maar dat kan je ook met gewoon geld, een bankrekening, goud, zilver, kunst, onroerend goed etc. Let wel, ik had het over het BEZITTEN van BitCoins.
Belastingontduiking wordt meestal ontdekt omdat mensen veel (luxe) spullen gaan kopen, niet omdat ze op veel kapitaal zitten.
BitCoins maken grootscheepse internationale fraude wel makkelijker, zeker omdat het nu nog vrij anoniem is.
Ik zeg ‘vrij anoniem’, omdat ik me kan indenken dat de NSA de discussie rondom de Bitcoin ook volgt via uitgebreide afluister en andere inkijkoperaties. De vraag is dus hoeveel ze al weten en misschien is dat ook wel de reden dat Amerika nu nog erg terughoudend is. Mogelijk kunnen ze via de Bitcoin transacties nu al een flink aantal terroristische cellen identificeren.

Bron: BeursBox.nl BitCoins, een verheldering

Leave a comment: