Brazilië in de lift

De kip en het ei… Is Brazilië economisch gegroeid en is het daarom nu in staat om enkele grote sportevenementen te organiseren, of is het andersom, en is de toekenning van de organisatie vooral een boost voor de Braziliaanse economie?
– Onmiskenbaar is het feit dat de economie van Brazilië al enorm verbeterde lang voor de toekenning een feit werd, maar het is ook weer zo dat enkele ontwikkelingen wel degelijk te maken hebben en veroorzaakt worden door de sportevenementen.
Zo is het openbaar vervoer in Brazilië nu enorm aan het veranderen. Men was er nog gewend aan de derde wereld manier. Volgepropte bussen ten treinen met geen enkel comfort. Je betaalde om van A naar B te komen en dat was het. Dat beeld is nu aan het veranderen en een zitplaats is nu de regel aan het worden.
Ook Brazilië gaat nu over op meer dan alleen vervoer. Hoewel je er niet rijk van wordt, doet het wel wat met mensen als ze niet langer als vee behandeld worden.
Dat gaat verder dan alleen een luxe ritje met de bus.
Het gekke is overigens dat bij ons ooit hetzelfde gebeurde, maar dat onze welvaart zo snel zo groot werd, dat we vervolgens niet meer in de bussen stapten… Hoe luxe ze ook zijn, we kiezen liever massaal voor de eigen auto.
Brazilië probeert nu op meer vlakken het niveau van Europa te bereiken. Dat is voor de mensen die er wonen prachtig.
Meer welvaart is een goede zaak.
Voor Europa is het minder leuk. Als Brazilië een grote vrager op de wereldmarkt wordt, dan gaat dat ten koste van Europa. Prijzen lopen immers op als er meer vraag is. Europa heeft geen eigen energie, Europa heeft op heel wat gebieden geen eigen middelen. Koffie bijvoorbeeld moeten we importeren. Hoe belangrijk is koffie? Die vraag mag u zelf beantwoorden. Als Brazilië zelf veel koffie gaat vragen, dan zal de prijs van koffie omhoog gaan.
Ook wasmachines, auto’s, airco’s etc worden duurder als er wereldwijd meer vraag komt. Brazilië ziet de vraag naar die middelen enorm toenemen. Zelfs in de extreem slechte buurten wil men niet langer in een hut wonen zonder TV, koelkast en Internet aansluiting.
De sportevenementen hebben de economie niet op gang geholpen, maar ze hebben haar wel in een nieuwe fase gebracht.
Ook die fase komt met voor en nadelen. Op dit moment krijgen de nadelen nogal wat aandacht. Men vindt het maar zonde dat er zoveel geld voor uitgegeven wordt. De nodige stakingen zijn er het gevolg van. Hoe beroerd de oude situatie ook was, het was wel een voor hen bekende situatie. De nieuwe realiteit beangstigd heel wat mensen. Ze zijn bang er straks geen deel van te kunnen of mogen uitmaken.
De ervaring leert dat na de spelen er vaak een economische stimulerende werking van uit is gegaan. Ook de omgeving kan dan vaak de groei vasthouden. Brazilië is volwassen aan het worden en de vraag is wanneer we het een volwassen economie kunnen gaan noemen. Ze zijn er nog niet, maar ze zijn wel flink op weg.

Bron: BeursBox.nl Brazilië in de lift