BullionVault en AFM

By Tom Lassing / 24 september 2013

afmZoals u weet is de AFM op oorlogspad gegaan richting Goldmoney en BullionVault. De eerste heeft de handdoek al snel in de ring gegooid en de Nederlandse klanten op straat gezet. De tweede heeft de AFM in eerste instantie te kennen gegeven dat ze de boom in konden.
Daar heeft de AFM het niet bij laten zitten en de druk is verder opgevoerd.
Er is uiteindelijk toch een deal uitgekomen en die houdt in dat Nederlanders gewoon een rekening bij BullionVault mogen aanhouden. Echter, en dat is de vreemde kronkel, mag BullionVault geen Nederlanders meer als betaalde klantenwervers inzetten. Dus ook als je als klant een andere klant aanbrengt, krijg je daar geen enkele beloning meer voor omdat je… In Nederland woont.
De AFM zorgt er dus voor dat vanuit Nederland niet meer aan een legale aanbieder verdiend kan worden.
Wat is hier de winst dan ongeveer van?
Op welke manier heeft de AFM nu in Nederland een meerwaarde weten te creëren?
Ze hebben een verdienmodel om zeep geholpen en daarmee de economie van Nederland nog weer een heel klein stapje verder op achterstand gezet.
Juridisch zal hier nog wel wat op af te dingen zijn, want affiliatemarketing is bij de Nederlandse aanbieders in dezelfde markt ook toegestaan. Het is dus discriminatie van een buitenlandse, maar Europese, onderneming door het hen als buitenlandse aanbieder te verbieden in Nederland met affiliates te werken. Gezien het feit dat het affiliate ‘verdienmodel’ me slechts enkele tientjes per maand opleverde aan de werving van BullionVault, ga ik dus niet de moeite doen om de AFM in Europa hiervoor aan te klagen. Overigens mag BullionVault nu ook niet meer betaald in Nederland haar product adverteren.
Het lijkt er sterk op dat de AFM slechts in één ding geslaagd is en dat is dat een uitgever uit Zuid Nederland nu een paar tientjes per maand minder gaat verdienen. De champagne kan gepakt worden bij de AFM. Ze hebben goud en zilver voor de Nederlandse consumenten weer een stukje onbereikbaarder weten te maken. Waar ze echter geen rekening mee houden is dat ik ook gewoon gratis voor BullionVault kan werven. Gewoon omdat het een goed product is en ik meer geef om mijn klanten dan om het achterliggende verdienmodel.
Dáár hadden ze bij de AFM geen rekening mee gehouden. Dat gaat nog grappig worden, want mogen ze me verbieden gratis reclame te maken voor BullionVault?

Overigens heeft de AFM geprobeerd om, volkomen illegaal, in Engeland de gegevens van Nederlandse klanten van BullionVault te verkrijgen. Ze zitten nergens mee bij de AFM. BullionVault heeft echter geweigerd deze gegevens zonder gerechtelijk bevel te verstrekken. Alleen als er een verdenking van misdaad is zal BullionVault meewerken een het vertrekken van informatie. Het feit dat de AFM gewoon inzage in ‘alles’ wilde hebben is al een schandelijke poging de privacywetgeving aan haar laars te lappen. De AFM staat hier boven de wet en die dictatoriale neigingen beginnen meer dan ergerlijk te worden. Dat zou eens paal en perk aan gesteld moeten worden, maar de Nederlandse politiek is doof en blind.

Bron: BeursBox.nl BullionVault en AFM

2 comments

Leave a comment: