China ruilt waardeloze schulden VS in

By Tom Lassing / 27 oktober 2013

China heeft besloten om met de in feite waardeloze Amerikaanse staatsschuld papieren onroerend goed in Amerika te kopen.  Zo heeft ze net de grootste goudkluis ter wereld gekocht. De oude kluis van JP Morgan is nu in handen gekomen van Hutchison Whampoa. Rockefeller plaza 1, gebouwd in opdracht van David Rockefeller, is gekocht voor 725 miljoen dollar.
Ook is recent door een ander Chinees consortium een 40% belang genomen in de General Motors building in New York.
Wat is het meest opmerkelijke aan deze verhalen?

  1. China is slimmer aan het worden en realiseert zich dat de schuldpapieren minder waard zijn dan het onroerend goed.
  2. De grootste goudkluis ter wereld, die voorheen van JP Morgan was, is blijkbaar leeg en niet meer nodig voor JP Morgan.

Dat laatste zegt wel wat over hoe veel goud de bank ooit had en hoeveel ze nu nog heeft. JP MOrgan is naar verluidt van plan om deze fysieke edelmetaal markt uiteindelijk helemaal te gaan verlaten.
De enorme kluis was letterlijk 30 meter onder de grond geplaatst, op de kale rotsen. Zo was er geen enkele kans dat de kluis nog zou verzakken vanwege het gewicht van het goud.
De vraag is wat China nu wil doen met de grootste kluis in de wereld. Gaat ze er een deel van haar goud opslaan? De vraag is in dat geval waarom. Immers is Amerika je grootste concurrent en eventueel vijand.
Aan de andere kant kan je straks goudhandel in Amerika bieden. Zou de dollar vallen, dan is de kans aanwezig dat goud ineens wel weer interessant gevonden wordt in Amerika. Bij wie kunnen ze dan terecht… Bij China!

Bron: BeursBox.nl China ruilt waardeloze schulden VS in

Leave a comment: