De Baltic Dry Index

By Admin / 8 januari 2009


De Baltic Exchange is een wereldwijde marktplaats voor het overzees vervoer van grondstoffen. De Baltic exchange publiceert het dagelijks gemiddelde van de prijs voor afgesloten contracten in de Baltic Dry Index. Deze gemiddelde prijs is samengesteld uit de kosten die betaald zijn op de Baltic exchange door de eindgebruikers om grondstoffen over zee  te laten verschepen door een rederij. Met andere woorden de  BDI is een dagelijks gemiddelde prijs voor het vervoer van grondstoffen.

De Baltic exchange lijkt op de New York Merc.  Dat is namelijk ook een beurs voor kopers en verkopers van vervoerscontracten en toekomstige leveringen ( Futures)  van dry bulk cargo.

De Baltic exchange is eigendom van de handelende partijen en representeert enkel de gerealiseerde contracten. Er is geen enkele speculatie in deze cijfers, omdat alleen leden van de Baltic exchange, d.w.z partijen met schepen en partijen die grondstoffen aanbieden voor vervoer, mogen handelen op de beurs. Deze partijen hebben geen politieke agenda; enkel feiten bepalen de index.  Simpelweg, mensen boeken alleen vrachtschepen als ze iets te vervoeren hebben. Daar valt niet veel aan te frauderen.

De DBI (Baltic Dry Index) is een van de meest zuivere voorspellende indicatoren van economische activiteit.  Deze  meet de vraag naar vervoer van grondstoffen, voorbereiding van productie en beschikbaarheid van schepen om vracht te vervoeren.

Consumentenbestedingen en andere economische indicatoren kijken in feite terug in de tijd;   De BDI  geeft een voorspelling van de toekomstige  productie door middel van de indexering van wereldwijde vraag naar grondstoffen en infrastructuur (transport).

De historische BDI grafiek staat hieronder: http://www.investmenttools.com/futures/bdi_baltic_dry_index.htm

Kijk ook de  Shanghai containerized freight index  of de China Containerized Freight Index

 

Comments are closed