De echte waarde van de Dow Jones index

Eerder deze week zagen we een opmerkelijk herstel voor de Dow Jones. Daar waar ook ik mijn analyses neerwaarts inzette, bleek de beurs ineens in staat om te keren en een sprint omhoog in te zetten. Let wel, prachtig hoor, mijn aandelen in portefeuille werden fors meer waard, maar de vraag is wel, waar kwam die plotselinge vraag naar aandelen vandaan?
De waarde van de index is zo extreem belangrijk geworden voor bijvoorbeeld banken, pensioenfondsen en andere grote spelers, dat een daling van de index bijna gelijk staat aan een daling van de gehele economie.
Zou de Dow Jones 20% dalen, dan gaat Amerika failliet, dan vallen banken en bedrijven, hedgefunds en pensioenfondsen simpelweg om.
Een vreemde constatering? Ik vrees van niet. Bij zo’n daling zijn te tegoeden van banken en pensioenfondsen verregaand ontoereikend en in feite zijn dan heel wat banken niets meer waard.
De Dow Jones en de andere indices mogen daarom niet meer fors dalen.
Die stijging die uit het niets kwam, waren dat beleggers, of was het Plunge Protection Team (PPT) weer eens actief? Zeg het maar. Ik denk zelf dat het PPT weer actief was…
Ze hoeven niet alles te doen. Zodra de markt weer vraag constateert, trekken steeds meer beleggers naar de beurs en die trekken dan de rest van de stijging. We zijn per slot van rekening kuddedieren. Nergens is dat beter te zien dan op de beurs.
Wat zou de Dow Jones nog waard zijn zonder het PPT vangnet? Ik vraag het me serieus af.

2 thoughts on “De echte waarde van de Dow Jones index

  1. http://finance.yahoo.com/echarts?s=^RUT+Interactive#chart3:symbol=^rut;range=my;compare=^dji;indicator=sma%2826%29+ema%2810%29+bollinger+volume+macd%2813,%209,%201%29;charttype=candlestick;crosshair=cross;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined

    indexering grofweg dow 500 russel 350
    dow nu 11500
    dow corr (11500/500)350= 8050

    Ja mee eens, 8000 range makes sense

Reacties zijn gesloten