De relatie geld – energie

By Tom Lassing / 8 juni 2018

Hoeveel energie kost de creatie van geld eigenlijk?
Tegenwoordig is het leeuwendeel van de transacties een digitale transactie. Dat houdt in dat er computers aan te pas komen. Gewoon een overboeking doen of een pin betaling in de winkel doen kost dus energie.
Nu is het zo dat de computer in de winkel aan moet staan, de Internet verbinding moet open staan en bij de bank ook… Het gaat dus om veel meer dan alleen die transactie.
Dat vergeten we wel eens. Dat iedere transactie de winkelier dus geld kost is zo gek niet. Een deel van de energiekosten ligt immers bij de bank en bij de provider.
Hoeveel kost dat, omgerekend per transactie? Ik sla er een slag naar, maar in denk een kWu, dus grofweg 20 cent. Dat is dan inclusief de belasting op de energie.
Een transactie met bitcoin is extreem veel duurder, al gaat de prijs daarvan al wel weer iets omlaag. Bij crypto currencies is het niet alleen de transactie, maar ook de munt zelf moet via computers gecreëerd worden. Dat kost naar schatting 20 kWu per transactie. Ook dat is maar een schatting, maar crypto’s zijn qua energie verbruik nogal verspillend. Met 20 kWu kunt u uw huishouden wel een dag zoet houden.
Dan is er nog goud. Goud in fysieke vorm heeft als nadeel dat het verplaatst moet worden. Goud zelf wordt gedolven en moet uit gesteente gewonnen worden. Het kost enorm veel energie om dat allemaal te doen.

Er is ook de goudrekening waarbij het goud uiteindelijk in een kluis ligt en het bezit ervan slechts elektronisch verschoven wordt. Nog altijd is het energietechnisch duur goud, maar in plaats van het te verplaatsen, snort er slechts een aantal computers om transacties te bewerkstelligen.
Hoe dan ook, geld kost energie en ook niet een beetje.
Wordt dus energie goedkoper of duurder, dan verandert in feite het kostplaatje voor geld. Een lagere energieprijs zou dus gunstig moeten zijn voor de economie omdat transacties dan goedkoper worden.
Dat is toch ook een opmerkelijke manier om naar de invloed van de energieprijs op de economie te kijken.

Bron: BeursBox.nl

Leave a comment: