Wat te doen met spaargeld

By Tom Lassing / 15 september 2013

spaarvarkenIngekomen reactie: “Zoals je weet ben ik het volkomen met je eens dat spaargeld bij de Nederlandse banken, ondanks de geboden garanties, absoluut niet veilig is en de bedragen die ik daar aanhoud zijn dan ook minimaal. Dit terwijl ik wel absurd hoge bedragen (ook in contanten) bij Nederlandse en Amerikaanse brokers aanhoud.
Ik voel me daar een stuk veiliger, maar is dat terecht?
Daar lees of hoor je eigenlijk maar heel weinig over.
Wat is jouw mening in deze?”
– Ook uw broker is niet 100% zeker. Ook uw broker neemt namelijk mogelijk posities in de markt in en loopt daarmee dan een risico. Niet alleen op die posities, maar ook op hun cashtegoeden die ze op hun beurt weer bij andere banken onderbrengen. Gaat zo’n bank onderuit, dan verliest de broker geld. Gaan meerdere banken tegelijk onderuit, dan gaat de broker mee.
De val van Lehman Brothers liet zien dat de val van een grote bank een domino-effect teweeg kan brengen. De garanties van de één worden onderuit gehaald door de val van een ander. Op heel onverwachte plekken kunnen dan de brokken vallen. Ook bracht MF Global aan het licht dat ook brokers zelf wel eens te veel risico kunnen nemen als ze ook zelf posities in de markt innemen. De afwikkeling daarvan is een mooi voorbeeld van hoe klanten de dupe waren van leugenachtige directieleden en een toezichthouder die geen tanden had.
Maar, dat gezegd hebbende, uw geld is veel veiliger bij een onafhankelijke broker dan bij een grote bank.
Het is echter wel zo dat bij die broker uw geld dus nog altijd gebruikt wordt voor iets anders en als dat andere misloopt, dan bent u het die risico loopt. De ‘garanties’ in de vorm van depositogaranties zijn zo sterk en degelijk als de economie… Als de economie sterk is en uw broker is de enige die omvalt, dan komt het wel goed met die garantie. Als de economie vol geraakt wordt door meerdere omvallende banken en brokers, dan kunt u fluiten naar de garantie.
Wilt u meer zekerheid over uw geld en wilt u niet dat een ander iets met uw geld doet, kiest u dan voor Euro Pacific Bank. U krijgt geen rente, maar dat komt omdat ze uw geld ook echt veilig opbergen. Er wordt door hen niets mee gedaan…
Als u dát wilt, dan is Euro Pacific Bank de juiste keuze.
Bij die bank kunt u overigens ook goud kopen of handelen op de beurs. Let wel, deze veiligheid komt met een kostprijs. Het is dus ideaal voor mensen die een flinke som geld hebben en deze voor enige tijd veilig wel willen leggen, zonder de kans te lopen op een domino-effect vanuit eventueel omvallende banken. Tevens is hun systeem veel veiliger omdat het wat los staat van de systeembanken, die volledig door de NSA gemonitord worden.

Nog even voor de duidelijkheid, we hebben het hierboven over spaargeld. NAAST uw spaargeld heeft u waarschijnlijk ook nog beleggingsgeld. Ook daar kunt u onverwachte risico’s mee lopen, zoals bijvoorbeeld omdat uw broker uw aandelen uitleent aan derden. Bij sommige brokers is dat standaard praktijk, en via die weg kunnen ze de tarieven extreem laag houden. U bent er als klant niet beter mee af, want uitgeleende aandelen dienen vooral voor zekerheidstellingen voor shorters. Uw aandelen worden dan dus gebruikt om de koers omlaag te krijgen. U schiet er in feite uzelf mee in de voet.

 

Bron: BeursBox.nl Wat te doen met spaargeld

Leave a comment: