Economic hitman revised

Het is al weer twaalf jaar geleden dat John Perkins de wereld verraste met zijn onthullingen over de handel en wandel van de Amerikaanse geheime diensten. In het kort: John was naar eigen zeggen zelf een economische huurmoordenaar geweest die naar verre landen moest gaan om er rapporten te slijten over hoe grote investeringen de economie van die landen enorm zou helpen. Hij moest lokale politici met die rapporten overtuigen van de noodzaak tot grote investeringen die gedaan werden met geleend (Amerikaans) geld.
Zo zagen we prachtige bruggen gebouwd worden van hier naar nergens etc. Prachtige, maar nutteloze prestige projecten. Het doel was om deze landen en later ook steden financieel volledig afhankelijk van Amerikaanse banken te maken en hun regering dus chantabel.
Als een regeringsleider niet meewerkte, dan werd de druk opgevoerd en in het uiterste geval werd de regeringsleider letterlijk om zeep geholpen. Allende, president van Chili overkwam dit lot.
In de update van het boek is nu ook opgenomen hoe de geheime diensten de democratie doelbewust aan het uithollen zijn. Ook (Amerikaanse) steden worden heel gericht onder een enorme deken van schulden gebracht. Privatisering brengt vervolgens interessante bezittingen in de handen van de partijen voor wie de geheime diensten werken.
De situatie wordt zo in de knel gebracht dat uiteindelijk de democratie afgeschaft wordt. We zien dat in de VS al in de plaats Flint in de staat Michigan. Daar is nu al maanden land een emergency management de baas over de stad.
Niet gekozen, maar aangesteld door de federale overheid.
Die stad was zo in de financiële problemen gebracht dat de federale overheid van mening is dat een opgelegde dictatuur een betere vorm is dan democratie.
Wat zegt dat over de democratie?
Volgens Perkins is de globalisering van de economie een ramp gebleken. Grondstoffen worden compleet uitgeput en men steunt steeds vaker op militaire macht.
De ‘hulp’ aan Griekenland is een mooi voorbeeld van hoe honderden miljarden als hulp worden geclassificeerd, terwijl het hulpgeld feitelijk voor 90% en meer rechtstreeks naar bedrijven en banken gaat. De bevolking krijgt vrijwel niets, maar moet deze hulp straks nog wel afbetalen. Het land zal nooit meer zonder deze enorme schuld komen en blijft volkomen afhankelijk en zo rijk als dat de onderneming willen dat ze is. Een beleid dat op de lange termijn alles zal verwoesten, maar de lange termijn is niet iets waar de bankiers en CEO’s mee bezig zijn.

Een mooie video uitleg van iets meer dan twee minuten:

Bron: BeursBox.nl

One thought on “Economic hitman revised

  1. Dit is een extreem-linkse complottheorie. Hetgeen nog niet betekent dat er niet allerlei zaken mis zijn met ons kapitalistisch systeem, maar diegenen die dit soort verhalen verspreiden zijn diezelfden die een marxistisch systeem in de plaats willen.
    Wat kiest u, de pest of de cholera? Ik geen van beiden, maar wel een op het Christendom gestoeld sociaal-economisch model. En nee dat is het niet model dat de Paus voorstaat, durf ik als overtuigd katholiek te zeggen. Uit de doeken doen wat het dan wel is zou me hier te ver leiden, maar toch even zeggen dat één van de kernwoorden ‘rechtvaardigheid’ is. Toch wel ik verwijzen naar een duidelijk uitgangspunt dat je vindt op deze plaats (al zal dit beleggers wel tegen de borst stuiten): https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_economisch_denken#Thomas_van_Aquino . Zie ook de ‘Parabel van de Monnik’ in het blauwe kader alhier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_economisch_denken#Vroeg_economisch_gedachtegoed .

    Groeten,
    Dirk

Reacties zijn gesloten