Energievoorziening Lage landen

In Nederland en België zijn we voor onze energie voor 98% afhankelijk van kernenergie, olie, kolen en gas. De meeste fossiele energie wordt geïmporteerd uit landen als Rusland, Colombia, Koeweit, Venezuela en Zuid Afrika. Landen waar we in de meeste gevallen niet zo veel mee hebben en hoe dan ook is het werkelijk belachelijk dat de helft van onze energie ook de helft van de aardbol over gesleept moet worden.
Dat is een energieverspilling die werkelijk ongelofelijk is.
Het kan anders.
In de BeursAccent Nieuwsbrief heb ik de laatste maanden al laten zien hoe we zelfs energie uit water kunnen onttrekken. Laten we wel zijn, water hebben we tegenwoordig genoeg!
Helemaal klaar zijn die technieken nog niet, maar het lijkt me sterk dat met een gerichte aandacht en voldoende geld er snel een commerciële oplossing mogelijk wordt.
Er is commitment voor nodig. De wil om het anders te doen.
Die commitment is er vooral in Den Haag niet.
Er is daarvoor een heel simpel aantal redenen.
1. Men mist de lef
2. Men mist visie
3. De invloed van vooral lobbyisten EN medewerkers van Koninklijke Olie is te groot. Die laatsten doen namelijk uitwisselingen met ambtenaren en vanuit dat gegeven ‘naait’ politiek Den Haag onze grootste onderneming niet. Het doorgaan met duurzame energie wordt namelijk als negatief voor RD gezien en dat is ‘not done’.
Belachelijk die opstelling, maar wel politieke werkelijkheid.
De vierde reden is de angst dat duurzame energie minder belastingen gaat opbrengen en aldus de staat dwingt tot nieuwe te ontwikkelen belastingen. Dat is een onzekerheid die men ook niet aandurft.
Neen, liever kiest men veilig voor het bekende en dat houdt gewoon in dat we ergens in de toekomst klem komen. Of Rusland levert ons geen gas meer, of we hebben niet genoeg geld meer om het dan dure gas (of kolen, of olie) te kunnen kopen.
China wordt steeds rijker en als straks olie duurder wordt (de oorlog in Irak kan dat wel eens snel gaan veroorzaken) dan zal de olie naar het oosten gaan vloeien en niet meer naar het westen.
Het is dan te laat om nog te gaan denken aan duurzame energie ontwikkeling. NU is de tijd. NU is er nog amper concurrentie en iedere briljante wetenschapper die er mee bezig is gaat naar dat land dat als eerste zich volledig richt op duurzame energie opwekking.
Denemarken was vooral windenergie pionier, Duitsland zonne-energie. Zou het niet mooi zijn als Nederland zicht richt op het met zonne- en wind energie opwekken van energie uit water?
De kans ligt er. Nu nog dappere en visionaire politici vinden die met de ondernemers die wel al hebben in zee willen gaan.