Explor Resources

By Tom Lassing / 23 november 2013

Dit was ooit een aandeel waar beleggers rijk van zouden worden. De verwachtingen waren niet gewoon hoog gespannen, ze waren over de maan hoog gespannen.
Enorme voorraden goud in de bodem, een mogelijke overname van het initiatief. Het was allemaal mogelijk.
Oh ja, er was ook nog een derde mogelijkheid… Ze zouden zonder geld komen te zitten.
U raadt natuurlijk al welke van de drie mogelijkheden het uiteindelijk is geworden.
De koers van het aandeel ging van 2 naar 6 Canadese dollars en staat nu nog op 11 cent.
Recent is het voorstel gedaan om een Reverse Split door te voeren. 1 aandeel voor 5 bestaande aandelen. Zoals altijd had ook dat voornemen een desastreus effect op de koers. Er ging nog weer ruim 8% vanaf.img_logo
Het vervelende is nu, het bedrijf heeft die beoogde enorme voorraden edelmetaal daadwerkelijk in de bodem gevonden. Het was dus geen leugenaar boven een gat in de grond.
Ze hebben alleen verkeerd ingeschat wat de goudprijs zou doen en hoe snel ze als bedrijf door hun geld heen zouden gaan. Als je eenmaal als goudzoeker financieel klem zit, dan kan je als bedrijf geen kant meer op. Als er dan iemand met geld komt, dan kan die enorm hoge eisen stellen en dat is extreem ongunstig voor bestaande aandeelhouders.
Het bedrijf wil met de reverse split ook een naamsverandering doorvoeren. In feite willen ze dus opnieuw beginnen, maar zonder helemaal afscheid te nemen van de oude aandeelhouders. Feit is wel, de oude aandeelhouders zijn straks nog maar eigenaar van een heel klein stukje van het bedrijf, want de nieuwe geldverstrekker(s) gaan zulke hoge eisen stellen, dat ze het grootste deel van de nieuwe aandelen in bezig zullen hebben. Gelukkig bieden ze nu eerst de huidige aandeelhouders de mogelijkheid mee te doen aan de uitgave van nieuwe aandelen via een claimemissie.
Tot mijn verrassing zijn ze nu naar buiten gekomen met het voornemen de uitgave van nieuwe aandelen te vertragen en ook de naamsverandering is uitgesteld. Het bedrijf is verrast door de enorme koersval waardoor de beoogde aandelenuitgifte niet genoeg geld zou opbrengen.
Ze moeten nu dus overwegen door te gaan op de laatste centen, of veel meer aandelen aan de zittende aandeelhouders en eventuele nieuwe aandeelhouders uitreiken. Een mogelijke reden waarom ze het daar moeilijk mee hebben is gelegen in het feit dat ze bijna 10% van de aandelen aan het management hebben toegewezen in de vorm van opties op die aandelen. Die rechten worden waardeloos als ze nu tegen een paar cent nieuwe aandelen gaan uitzetten. Ik vrees dus dat het vooral eigen belang is dat ze drijft en niet het belang van het bedrijf.
Het vervelende is, dit IS een kansrijk bedrijf. Hun bezit is veel waard. Maar het is waardeloos als je zonder geld komt te zitten. Dan ga je failliet en wie dan uit de boedel die bezittingen voor een prikkie koopt, loopt binnen als gaan ander. Het is dus echt te hopen dat het bedrijf het gaat overleven. Zo kan het ook voor de aandeelhouders misschien ook ooit nog leuk af gaan lopen. Het gaat spannend worden en een serieus herstel zal naar mijn idee nog heel veel jaren duren.
Niet alleen dit bedrijf moet haar financiën weer op orde krijgen, ook de goudmarkt moet weer volledig herstellen. Heel de goudzoekers sector is nu immers vrijwel niets waard.

Bron: BeursBox.nl Explor Resources

Leave a comment: