Wat gaat 2016 ons brengen

Eind 2016 zal er in de VS een nieuwe president verkozen gaan worden. In 2016 zal er dus veel persaandacht aan dit gegeven geschonken worden. Dat is jammer, want andere onderwerpen verdienen in mijn ogen meer aandacht.
Zo verwacht ik dat steeds meer mensen zullen inzien waarom de fossiele energie sector haar laatste dominante jaren aan het beleven is. Mijn rapport over duurzame energie ontwikkelingen is nu nog een openbaring voor velen. Er is ook soms nog wat twijfel. Het feit dat de bevestigingen van mijn visie er al her en der komen zal steeds meer mensen duidelijk maken dat die energie revolutie er komt en al begonnen is.
Dat wil niet zeggen dat olie niet meer in prijs kan stijgen! Uiteindelijk kan ook die sector op dit moment kortstondig de wereld gijzelen. Maar iedere dag neemt de invloed een heel klein beetje af en over 15 jaar is die sector nog slechts bijzaak. Het rapport is hier nog te bestellen!
We zien nu in Nederland drie winkelketens op omvallen staan. Het blijft er niet bij. Het gedrag van consumenten is zo ingrijpend veranderd, dat slechts in de grootste steden nog genoeg consumenten komen om de winkels en grote ketens aldaar genoeg omzet te geven. In dorpen en kleine steden zullen de winkels van de warenhuizen ketens uit het straatbeeld verdwijnen. Mogelijk dat lokale ondernemers vanuit hun lokale netwerk nog wel genoeg vrienden hebben dat ze een zaak nog winstgevend kunnen runnen. Het moet ze dan door de lokale consumenten gegund worden. Dat vergt dus zeer lokaal betrokken ondernemers die net zo goed netwerker als winkelier zijn.
De lokale bevolking moet het ze gunnen, want zonder dat is er in dorpen en kleine steden voor bedrijven buiten de supermarkt sector weinig kans.
We zien ook dat tuincentra en Doe het Zelf ketens steeds grotere locaties neerzetten en verwachten dat consumenten steeds verder gaan reizen. De lokale kleine ondernemer heeft nog weinig kans als de consument via Internet besteld, of de rit er voor over heeft.
De beurs gaat het goed doen. Tenminste, zo ziet het er naar uit. Immers, waar anders kan je als investeerder nog geld kwijt?
Welke sectoren? Duurzame energie, beveiliging, de wapenindustrie en de gezondheidszorg. Ik denk dat je veilig zit als je je geld daar in parkeert.
De dollar is de laatste munt die zal vallen. De FED is daarbij de enige Centrale Bank die de rente omhoog brengt. Dat moet de dollar steun geven. Echter… Het uiteindelijke doel van de FED is OOK voor de dollar een waardedaling ten opzichte van andere valuta. Ik sluit dus een actie om de koers van de dollar te verlagen in 2016 niet uit!
Het moet dan een Shock en Awe moment voor de dollar worden, waarna de dollar weer minstens een jaar nodig heeft om terug rond de huidige waarde te komen. Hoe gaan ze dat doen? Als ik dat zou weten, dan zou het geen verrassing en zeker geen shock en awe worden. Amerika kan het zich niet veroorloven om de dollar veel meer waard te laten worden, dus als de waarde gaat stijgen, dan moeten ze wel iets doen.

Een schok in de obligatiemarkt zou het vertrouwen in de dollar een knauw kunnen geven. Een faillissement van een grote Amerikaanse (hypotheek)bank ook.
Ik verwacht ook in 2016 grote terroristische aanslagen en de aanhoudende roep om oorlog. Het toppunt van de oorlogshitserij is nu zo’n beetje bereikt. Dat toppunt zal pas na 2020 aanzienlijk verminderen zodat daarna een vreedzamere samenleving opgebouwd kan worden. In 2016 verwacht ik geen politieke doorbraken. Het is nog te vroeg voor drastische besluiten.

Bron: BeursBox.nl Wat gaat 2016 ons brengen