Goud, leeft het nog?

By Tom Lassing / 15 februari 2014

Gisteren kreeg ik een mailtje van een lezer over mijn blunder met betrekking tot goud…
Hoezo mijn blunder?
Nu, deze lezer was blijkbaar twee jaar geleden gaan kopen en staat nu dus op een fors verlies. Dat was mijn schuld.
Het punt is alleen, ik ben al eigenlijk in 1998 gaan schrijven over goud, maar pas na 2004 ben ik het breder gaan promoten. Ik heb zelf daarbij het geluk gehad, en daar heb ik toen ook veel over geschreven, dat ik mijn goud voor stenen heb ingewisseld. Ik verkocht in de zomer van 2011 mijn goud en hield mijn zilver aan. Ik kocht er een prachtig huis van en aldus wisselde ik mijn goud voor stenen in.
Ik ben na de zomer van 2011 wel weer goud gaan kopen en net als die lezer sta ik op mijn huidige goud portefeuille op een fors verlies. En toch koop ik iedere maand nog goud bij.
Ik doe dat kopen niet omdat ik morgen winst wil hebben. Ik doe dat, omdat ik voor de langere termijn geen vertrouwen heb in onze fiat munt, die ik een nep munt noem.
De euro is een verzonnen munt en de bedenkers er van kunnen deze munt morgen weer uit de handel halen.
Dat kunnen ze niet met goud.
Uiteindelijk blijft goud dus waardevast. Dat wordt al duizenden jaren bewezen.
Wil ik dus spaargeld en het vasthouden van mijn kapitaal over een langere periode, dan koop ik goud en zilver.
Wil ik echter rendement, dan moet ik serieus gaan beleggen en mijn geld stoppen in initiatieven die een meerwaarde bieden. Bijvoorbeeld een windmolen die energie opbrengt, of zonnepanelen die energie opleveren. Of aandelen van liefst een structureel winstgevend bedrijf met een redelijk tot lage waardering.
Dan heb je kans op meer dan de waarde vasthouden, dan kan het serieus geld opleveren.
De lezers herinnerde zich alleen dat ik gezegd zou hebben dat goud naar 2000 of 3000 euro zou gaan… Ik kan me dat niet heugen, want ik ben niet zo van de voorspellingen. Het kan echter wel tot 50.000 gaan… Dat ligt er maar aan hoe ver de waarde van de Euro terugvalt. Dat gaat niet over hoeveel goud waard is. Uw goud blijft immers over een langere periode bezien waardevast, uw Euro’s worden zonder enige twijfel over langere termijn minder waard. Hun koopkracht neemt jaarlijks met procenten af. Als dit koopkrachtverlies ooit gaat versnellen, dan kan goud in diezelfde waardeloze Euro’s heel duur worden. Maar de kern blijft dat goud uw koopkracht grosso modo over een langere periode gelijk zal houden.

Bron: BeursBox.nl Goud, leeft het nog?

Leave a comment: