Is goud de oplossing?

By Tom Lassing / 23 oktober 2013

Als het over goud gaat, dan zijn er believers en er zijn non-believers. Het lijkt wel alsof er geen tussenweg meer mogelijk is. Je gelooft in alles, of je gelooft in niets.
Vreemde zaak, maar zo is het.Daarbij komen dan ook alle heftige reacties los. Ben je ook maar een beetje positief over goud, dan komen de goudhaters massaal naar buiten om je te verketteren. Ben je tegen goud, dan andersom.
Waar sta ik?
Ik koop iedere maand goud. Ik heb liever goud dan geld op een spaarrekening bij een Europese bank.
Daarmee hoor ik dus bij de believers. Misschien wel een beetje tegen wil en dank, want het is geen religie voor mij.
Ik denk gewoon dat goud haar rol, die ze al duizenden jaren heeft, niet kwijt is.
Ik constateer dat voor goud deuren opengaan. Over heel de wereld!
Net zoals de Amerikaanse dollar over bijna heel de wereld deuren (deed) opengaan. Maar met de dollar kan je nu al niet overal meer terecht. Met goud echter nog wel.
Dat zegt mij genoeg. Goud hoeft daarmee voor mij geen onderliggende waarde voor een geldsysteem te zijn. Goud is zelf een valuta.
Ik hoor vaak: we hebben geen goud nodig. Dat klopt en dat is misschien wel het mooiste aan goud. Immers hebben we andere metalen wel nodig en de industriële vraag naar dat metaal maakt dat de koers er van kan oplopen. Een mindere vraag vanuit gebruikers kan de koers enorm beïnvloeden. Daarbij maakt de industrie het metaal vervolgens op… Dat is niet erg handig voor een betaalmiddel. Bij goud is dat veel minder en dat maakt goud juist ideaal als geld.
Het is duur om te delven en smelten. Het is zeldzaam en het is mooi.
Is er een idealere vorm voor geld?
Ja, die is er… Namelijk giraal. Als je tenminste de verstrekker van giraal geld 100% kan vertrouwen. En daar wringt het schoentje.
Nu dat het vertrouwen wegvalt, zien we wereldwijd steeds meer mensen richting goud vertrekken. Net zoals dat al eeuwen het geval is.
Maar de manipulaties dan?
Ja, die zijn lastig. Hierdoor kan ik nog altijd heel goedkoop goud kopen, dus mij hoor je er niet te veel over klagen.
Die manipulaties zijn een feit en ze zijn oneerlijk… maar zie ook de kans die het iedereen biedt.
Goud als goudstandaard? Ik zie het niet gebeuren.
Goud veel meer als rol van veilig geld, als een soort aparte munteenheid, zonder dat er munten van zijn? Ja, dat is de rol die goud al heeft. Ik denk dat het gaat toenemen naarmate de twijfel over de schuldenhoeveelheid van Amerika blijft toenemen. In feite zou goud de wereldmunt moeten worden. Zoiets hoef je niet zo zeer te bepalen, zoiets moet je naar gaan leven. De andere munten worden aan goud gekoppeld en niet goud aan de dollar. Dat is een wat lossere vorm van een goudstandaard… En misschien is het wel een goudstandaard… Maar in dat geval is ze er al, want goud is inwisselbaar voor alle andere bestaande munten. We accepteren echter nu dat we energie wereldwijd afrekenen in dollars en niet in goud. Dat is niet zo slim van ons allen. Zolang we zo stom blijven, moeten we niet zeuren over het feit dat we bedonderd worden door Amerika.
Die goudmanipulatie is er dan ook maar voor één reden, namelijk de dollar zo lang mogelijk interessant houden. Ze houden het vol, tot het niet meer vol te houden is. En dan? Dan schiet de waarde van de dollar omlaag en die van goud omhoog.
En hoe laat gaat dat alles gebeuren?
Nu, ik denk niet vandaag…
Ik weet het echt niet. Zelfs niet bij benadering. Maar ik weet wel dat de dollar gaat vallen. Dat is 100% zeker. En de dollar is, als ze dan nog de wereldmunt is, waarschijnlijk ook nog eens de laatste fiat munt die onderuit gaat. Hoe kunnen andere munten bestaan als de basismunt valt? Het antwoord is: niet.
Als de dollar valt, dan is het doek ook voor de Euro gevallen. We houden immers enorme tegoeden aan dollars aan. We moeten wel, want als we energie kopen, dan moet dat in dollars worden afgerekend.
En goud… goud is echt. Althans, goud in fysieke vorm is echt.
Papieren goud in de vorm van ETF’s of andere beloftes zijn net zo erg als de dollar. Er zijn veel meer papieren beloften in omloop dan dat er goud is. Die papieren beloftes zijn dus veel minder waard dan fysiek goud. Tenminste, dat zou zo moeten zijn. Dat is echter nog niet zo en dat is deel van de overduidelijk manipulatie van de goudprijs.
Fysiek goud, dat blijft staan. Wie fysiek goud heeft als de dollar valt, kan de wereld kopen. Wil je één keer in je leven een klapper maken, dan hoef je slechts goud te hebben als de dollar valt. Nu maar hopen dat het tijdens je leven gaat gebeuren en anders hebben de kinderen er misschien nog wat aan.

Bron: BeursBox.nl Is goud de oplossing?

5 comments

Leave a comment: