Goud vanaf November 36% gestegen!

Deze week ging de goudprijs eerder dan door mij verwacht door de 25 euro per gram grens. Tijd om eens een recap te maken van de trend waar we maanden geleden al op wezen.  “Goud is een index voor het vertrouwen in de valuta” dat is een kreet die ik laatst las. En inderdaad goud heeft twee rollen:

  • Als commodity / grondstof voor sierraden.
  • Als liquide middel ofwel geld

In het verleden waren monetaire systemen met goud als onderliggende waarde de meest stabiele systemen.  Ons geld systeem is gebaseerd op vertrouwen, fiat geld heeft dat. Als het vertrouwen weg en men bang is voor inflatie  grijpen steeds meer investeerders  terug naar een oude zekerheid;  goud als cash.  Dat is nu te zien: stijgende goudprijzen en dalende aandelen en valuta  prijzen.

Goud in dollars steeg 40% en dat is 4% meer (*) ontwaarding dan de euro.  Met andere woorden onze euro’s glijden net zo hard af als de dollars, niet iets om blij van te worden. Een uitgebreid goud rapport vindt u hier.

(*) Low half november 2008:  709,50  usd per ounce |  usd was 1,25  |  567,6 euro per ounce => 18.250 per kilo. 21 Feb 2009 is  993  vs. 24.878   Goud in dollar  + 40%   goud in euro +36 %.