Gouden munten interessant?

By Tom Lassing / 30 november 2013

Als u goud wilt hebben, dan is het kopen van gouden munten zeker interessant… Maar er zijn valkuilen.
Gouden munten kosten (veel) meer dan de pure goud prijs.
Hoe zeldzamer een munt is, des te meer kan een munt opbrengen. Dat houdt in dat bepaalde munten veel meer waard zijn dan de goudwaarde.
Maar die premie is vluchtig. In een crisis is die premie het eerste weg. Als u dus in een goede tijd zo’n dure munt koopt, dan zult u er veel verlies op lijden als u deze munt vervolgens in een crisis gaat verkopen.
Maar het is niet alleen de zeldzaamheid die een munt duur maakt.
Ik kwam bijvoorbeeld muntjes tegen van een halve gram goud. Een halve gram goud is bijzonder weinig. Een gram goud kost op dit moment ongeveer 30 euro. Ik kwam een munt van een halve gram tegen voor maar liefst bijna 50 euro.
Dat is een 80% premie boven de kale goudprijs en dat was nog zonder verzendkosten en verzekering!
Dus een netto 100% premie op de goudprijs!
Waanzin is dat. Maar het is al waanzin een muntje van een halve gram goud te willen bezitten. Wat moet je daar nu mee.
Als u zo weinig geld heeft dat u alleen maar voor bedragen van 50 euro kan kopen, doe dan andere dingen met uw geld.
Of desnoods koopt u er twee munten puur zilver met een gewicht van één ounce van.
Daar zit vrijwel geen premie op.
Ik heb het al vaker gezegd, zou er een crisis uitbreken, dan hoeft het niet zo te zijn dat we terug gaan naar de Romeinse tijd. Internet zou best wel eens kunnen blijven werken in een monetaire crisis. Goud is inwisselbaar voor alle munten in de wereld. Nu en straks. U gaat dus niet met gouden munten lopen, u gaat uw goud (elektronisch) inwisselen voor munten die op dat moment gevraagde geldeenheden zijn. En het mooie is, dat kan wereldwijd en u hoeft er niet met goud voor te slepen. Ik ben dus geen voorstander van (veel) gouden munten in bezit hebben. Een gegarandeerd online bezit  is net zo veel waard, maar bezit dat goud dan wel in een ander land waar uw eigen regering er geen zeggenschap over kan doen gelden.

Bron: BeursBox.nl Gouden munten interessant?

Leave a comment: