Goudkoers – actuele goudprijs

Goudkoers

Goud prijs in euro per gram

Er is één ding waarin ik het afgelopen jaar mijn gelijk wel gekregen heb. Dat ene ding is goud.
Gisteren werd in Euro’s wederom een all time high behaald. In dollars werd de hoogste koers ooit nog niet gehaald, maar het lijkt een kwestie van tijd te zijn. We staan nu op 970 dollar per troy ounce.
Is goud een ‘zekere belegging’?
– Beleggers die niets met goud hebben, zeggen dat dit niet zo is. Kijk maar naar de laatste dertig jaar, alleen de laatst zes jaar daarvan waren interessant.
De vraag is echter of dat een eerlijke vergelijking is. Immers, wanneer is goud wel interessant? De laatste 5000 jaar was goud ALTIJD interessant in tijden van oorlog of crisis. Wat er ook gebeurde, met goud bleven deuren voor je opengaan.
De periode eind jaren zeventig tot 2002 kenmerkte zich door een enorme manipulatie van de goudprijs door de westerse Centrale Banken. Men leende de goudvoorraad uit aan speculanten die vervolgens short mochten gaan en die daarmee heel de goudmarkt om zeep hielpen. De westerse Centrale Banken, die in de eeuwen ervoor juist goud hadden verzameld, waren zo druk met geld uit het niets creëren, dat ze ook graag hadden dat consumenten niets meer in de oude zekerheid van goud zouden zien. Gezien de enorme hoeveelheid negatieve beleggers op goud, is dat ze goed gelukt.
Iedereen die zegt dat goud 25 jaar lang niets deed, heeft gelijk. 100% gelijk. We weten nu ook waarom.
Daarmee is niet gezegd dat goud nu dus een 100% zekerheid is. Goud is puur een metaal dat mensen nu eenmaal ‘leuk’ vinden. We kunnen het niet eten en natuurlijk kan je er wel een tand van maken, maar er zijn praktischer materialen. Goud is zo interessant omdat zoveel mensen het interessant vinden.
Het is in feite niet zo veel anders als met andere zaken. We leerden het afgelopen jaar hardhandig dat ook aandelen slechts interessant zijn als anderen er ‘iets’ voor over hebben. Als grote partijen gedwongen moeten verkopen, dan kan de waardering voor aandelen simpelweg met 90% onderuit gaan… Weg ‘zekerheden’ over de waardering van winstgevende bedrijven. Als niemand nog geld heeft, dan zijn ook aandelen van de meest winstgevende bedrijven waardeloos.
Zo dus ook met goud. Als niemand het nog wil hebben, dan is het waardeloos.
Nu zijn er beleggers die zeer negatief over goud zijn. De grote markten India en China zouden nu namelijk geen geld meer hebben om goud te kopen. De vraag naar beleggingsgoud is nu even zoveel groter, dat de daling van de vraag van India en China volledig gecompenseerd werd.
Mijn vraag is dan, is dat gunstig, of is dat ongunstig?
– Ik denk dat dit gunstig is. Liever dit, dan dat overal de vraag enorm zou zijn. Immers, wie zou daarna dan nog willen kopen?
Als de crisis zich verder voortzet en geld zoals we dat kennen blijft uit het niets gemaakt worden, dan zullen steeds meer consumenten zich gaan afvragen of het niet tijd wordt voor een nieuwe munt. Goud is daarbij niet zaligmakend maar al wel 5000 jaar bewezen. Hoewel de kans op een correctie er natuurlijk altijd is, blijf ik juist vanwege de extreme geldcreatie van dollars en euro’s nu vast op goud.
Ik hoop van harte dat beleggers die goud niet zien zitten dat vooral nog even flink volhouden en zich goed laten horen. Des te meer oppositie, des te beter. Hoe meer we van analisten en beleggers lezen over het feit dat goud niet nuttig is, des te langer duurt de stijging. Het wordt eng als ‘iedereen’ goud wil hebben. Die situatie is er nog lang niet, hoewel bij beleggers goud al veel meer geaccepteerd is dan bijvoorbeeld een jaar geleden. We zien het terug in de groei van Goldmoney. Enkele jaren geleden nog met veel extern geld opgezet en blij met de eerste 100 miljoen dollar aan goudwaarde is nu al boven het half miljard dollar aan goudwaarde gekomen. Deze bank blijft prachtig in omvang stijgen, maar er is nog geen extreme stijging van de omvang te zien. Ze stijgen hard, maar gestaag. Hier een financieel bedrijf dat wel gestaag weet te groeien.


Actuele goudprijs

17 thoughts on “Goudkoers – actuele goudprijs

 1. Dag,

  Een vraagje …

  De periode eind jaren zeventig tot 2002 kenmerkte zich door een enorme manipulatie van de goudprijs door de Westerse Centrale Banken. Men leende de goudvoorraad uit aan speculanten die vervolgens short mochten gaan en die daarmee heel de goudmarkt om zeep hielpen.

  Hoe moet ik mij dit voorstellen? Is het mogelijk een voorbeeld hiervan te krijgen? Alléé met simpele woorden uitgelegd 🙂

  Merci!

  Jeroen

 2. De manipulatie werkt als volgt:
  Je sluit een leveringscontract af om op termijn, goud te leveren voor een lagere prijs dan nu. Voor dat risico krijg je een bedrag / premie. Die premie is het verschil tussen de huidige waarde en de contractwaarde.
  Als je niks doet en de prijs blijft gelijk heb je niks verdient aan de transactie.

  De manipulatie is daarna dat men het goud gaat dumpen op de markt zodat het aanbod de vraag overstijgt en dus de prijs daalt.

  Als dat gelukt is koop je het goud terug voor de lagere prijs en levert het aan de tegenpartij.

  Je koopt met dat geld weer de hoeveelheid goud die je geleend had van de bank en nu heb je geld over -> de premie van het eerste contract.

  Ondertussen stuur je natuurlijk persberichten de wereld in over de slechte rendementen van goud de laatste tijd en de nog slechtere vooruitzichten. Onder het mom van onze goud experts concluderen dat op basis van technische analyses een verzwakking van de onderliggende waarde. De media neemt dat klakkeloos over en voor je het weet zijn er vele hun goud van de hand aan het doen. De manipulator koopt al die tijd goedkoop goud in.

  Dit trucje werkt alleen als je enorme volumes kunt genereren. Op kleinere schaal zie je het met de pump and dump schemes op internet.

 3. Het is natuurlijk nooit goed geweest om al die leningen uit te zetten aangezien hiermee gespeeld wordt en je mogelijkheden creert voor manipulatie. Het is te hopen dat we niet te laat zijn en het lijkt of de koersen zich herstellen, maar wat willen we eigenlijk? Dezelfde situatie alleen met iets betere regels?

 4. Ik ben er van overtuigd dat de goudprijs in de lift zit.
  De goudmijnen raken op, aanboren van nieuwe bronnen wordt niet alleen duurder, maar ook moelijker.
  De vraag naar edelmetalen (goud, zilver, platina, rodium) neemt toe, omdat het altijd hergebruikt kan worden en zo zijn diensten kan laten bewijzen, iedere keer opnieuw.
  Diamanten daarin tegen verliest zijn waarde in rap tempo, omdat de techniek zover is dat het kunstmatig gemaakt kan worden met nog betere eigenschappen.

 5. D&H.,
  Misschien is mijn informatie niet de meest recente maar zover als ik weet is de fabricage van kunstmatige diamanten beperkt to zeer kleine exemplaren. Wel heb ik gelezen dat het slijpen van diamanten, dat altijd een specialistisch handwerk was, sinds kort kan worden verricht door lasergestuurde precisie apparatuur.

  Vriendelijke groeten,
  Ted Lievaart

 6. Even over het begin van de manipulatie techniek. Als ik het goed begrepen heb beweerd u dat mensen vanwege het leveringcontract hun goud op de markt gaan aanbieden? Dan gaat het wel om een enorme levering als het zo’n grote invloed heeft. Dat zal een invidueel persoon zich niet kunnen permiteren. Dus er zijn grotere groepen die dit tegelijk doen? Ik neem aan dat ik het verkeerd heb begrepen? Als ik het verkeerd begrepen heb, wat bedoelt u dan met ” het goud gaat dumpen op de markt”? Welk goud is dan “het goud”?

 7. ja…en als ál die mensen die op papier goud hebben gekocht straks hun deel in écht goud willen hebben dan heb je ene probleem en zal een forse stijging genereren.

 8. Wat een misser (foei) in je collum:
  [quote]Op dit moment is de goudprijs 20.000 euro per kilo. Ofwel 20 euro per gram. De verwachting is dat de goudprijs gaat stijgen[/quote]

  meer dan 30.000 euro per kilo zal je bedoelen.

 9. Hoi Theo,

  Je reageerde op een bericht van Feb 18th, 2009 toen was de goudprijs nog 20000 …
  Kun je nagaan hoe hard het gegaan is.

  mvg

  Leon

 10. Ja, wat stom van me dat ik op 18 februari 2009 niet kon voorzien dat de goudprijs in okt 2010 al boven de 30.000 euro per kilo zou staan!

  🙂

 11. Hallo Admin,
  [quote]Je reageerde op een bericht van Feb 18th[/quote]

  Dat blijkt nergens uit.
  De grafiek die bij het artikel staat is er een van vandaag, en onder of boven het artikel staat geen datum.
  Ik ga er dan bij het lezen van uit dat het een recent bericht is.

  Klik je op de link onder het artikel “Actuele goudprijs” dan kom je op dezelfde pagina terecht al waar de link staat. Een “loop”, dus… Dit getuigd niet van een goed opgebouwde site.

  Zelf onderhoud ik ook een website, en zulke flaters kan ik mij niet permiteren.
  Je mag als consument toch wel een redelijk aangepaste website verwachten, zeker als het gaat om zo erg fluxe zaken als geld en edelmetalen.

  Nou sorry, met deze site kan ik niets….

  Theo

 12. En deze mag je verwijderen van mij, maar het moet me toch van het hart: als je niet naar je website kijkt, of oude artikels (meer dan een jaar oud !!) niet verwijderd of aanpast aan de huidige situatie, dan komt bij mij de vraag op waarom je uberhaupt een website open houdt.

  Maar natuurlijk…. dat ik daar niet eerder aan gedacht heb… Adds door Google. Dom van mij….

  Het beste,

  Theo

 13. Beste Theo,
  Wat je voorstelt is in mijn ogen onzin.
  Moet ik artikelen achteraf aan gaan passen? Dat is lekker, dus geen archief opbouwen en de geschiedenis geschiedenis laten zijn? Wat zal het commentaar van lezers worden als ik mijn oude artikelen zou herschrijven en eventuele zaken die anders zijn uitgepakt dan ik had verwacht maar aanpas zodat het mij beter uitkomt? Hoe gaat zoiets gevonden worden door de lezers? Ik zou me dan als lezer goed bedrogen voelen.
  Moet ik oude artikelen structureel verwijderen? Wat een belachelijke suggestie. Zo bouw je niets geen archief op. Hoe kan ik laten zien dat ik er enige kijk op heb als ik steeds na een paar weken mijn artikelen weer weghaal?
  Als jij dat doet moet jij dat weten, ik heb er geen probleem mee dat mijn artikelen langer raadpleegbaar blijven, ook als ik eventueel ongelijk heb gekregen.
  Dit staat bij het artikel: Feb 18th, 2009 | By TomLassing | Category: Global, goud
  De kans bestaat dat het inhoudt dat het artikel dan is geschreven door Tom Lassing en dat het gepubliceerd is op 18 feb 2009… tenminste, dat lijk mij een logische gevolgtrekking.

  Op deze site staan inderdaad Ads door Google… Dat is inderdaad niet zo slim. Op de sites die ik zelf beheer heb ik die al vrijwel overal al weggehaald, want het levert in verhouding met vroeger niets meer op. Ik vind die Google ads zonde van de ruimte, maar nog niet iedereen is het blijkbaar met ons eens.

  De site wordt overigens vrijwel dagelijks bijgehouden, dus je commentaar over de oude artikelen lijkt me niet erg relevant. Je commentaar op niet goed werkende links is belangrijker. Daar zal zeker naar gekeken worden. Als dat niet goed meer werkt, dan moet dat worden aangepakt. Het feit dat jij om welke reden dan ook bij oude artikelen terecht komt geeft in ieder geval aan dat deze site goed gevonden wordt.

 14. @ Mike,
  [quote]Boooooom!!!!
  In Tha Face!!! Theo……
  [/quote]
  Ho, wat een intelligent antwoord…
  @Admin,
  Door het weg halen van die GoogleAdds die tussen de datum en het artikel van Mike stonden is het nu duidelijk dat het om een oud artikel gaat. Zelf had ik naar de datums van de reacties kunnen kijken, en dan had ik ook opgemerkt dat dat oude reacties waren. Maar ik las enkel het artikel, waarbij ik reageerde over die, volgens mijn inzicht, verkeerde getallen. Ik betreur het dat ik te snel reageerde.

  Toch vind ik het niet erg vanzelfsprekend om een schrijven over een product zoals geld of edelmetalen (die elke minuut veranderen van waarde) een jaar te laten staan op een site. Maar het is en blijft jou site, en je bent vrij daarin te beslissen.

  Veel plezier nog.

  Groeten,

  Theo

 15. Ik wil even reageren over diamanten en hun waarde. diamanten zijn in feite bijna niks waard aangezien er een belachelijke hoeveelheid word gewonnen. De rede dat ze zo duur blijven is het feit dat er naast de diamantmijnen in Afrika fabrieken uit de grond zijn gestampt die diamanten letterlijk vernietigen zodat de prijs torenhoog blijft en de diamantwinning extreem veel geld blijven verdienen. De aanstroom van diamant word dus gereguleerd door de mijnen en het management erachter. Dit is anders dan goud en zilver. Dit valt niet 1 2 3 te vernietigen, plus dat deze materialen in grote hoeveelheden in onze elektronische apparatuur worden gestopt, met name zilver. Er liggen nu duizenden tonnen aan zilver tussen de schroothopen van de wereld. Wil je dat terugwinnen dan gaat het veel meer geld kosten dan het winnen uit de natuur en zal de prijs exponentieel stijgen. En in de natuur wordt het steeds moeilijker om deze stoffen te winnen omdat het op raakt. Aan de andere kant wordt het materiaal steeds belangrijker aangezien het de laagste elektrische weerstand heeft van alle metalen en mineralen. Koop dus goud en zilver diamant is een gemanipuleerde zaak die ooit boven water komt en de markt doet instorten.

  Patrick

Reacties zijn gesloten