Goudprijs houdt de wind in de rug

By Tom Lassing / 3 september 2013

GoudIn juli van dit jaar ging de goudprijs met maar liefst 10% omhoog en in augustus kwam daar nog eens 6% bij. Goud heeft al enkele malen de barrière van $ 14. 00 per troy ounce doorbroken. In het kielzog van het goud is de prijs van zilver bijna stiekem in de buurt van $ 25 per troy ounce gekomen.

goud future grafiek

Gestage prijsstijging sinds begin juli

Gold Cash (GCY00)

1,406.72+14.52 (+1.04%) 11:33A CDT (COMEX)

Detailed Opinion as of Tuesday, Sep 3rd, 2013

goudindicatorenper3september2013

Het zijn spannende tijden en daarmee zijn het goede tijden voor het edelmetaal. De wereld verkeert in onzekerheid of het Westen nu wel of niet een aanval gaat doen op Syrië. Het is een bekende reflex, dat in tijden van oorlogsdreiging beleggers massaal voor edelmetaal kiezen. Die oplopende politieke spanningen verklaren de  stijging echter maar ten dele. Het ziet ernaar uit dat er ook een stemmingsomslag ten gunste van het edelmetaal heeft plaatsgevonden. Steeds meer analisten worden (opnieuw) positief over de kansen van goud en zilver. Steeds meer institutionele beleggers zijn geneigd hun voorbeeld te volgen. De instroom in goud etf’s is alweer drie weken op rij groter dan de uitstroom. Ook centrale banken speelden een positieve rol. Ze blijven maar goud kopen. Hetzelfde doet trouwens de bevolking van India. Ondanks verwoede pogingen van de Indiase overheid blijven de Indiërs massaal aan de koopkant. En dan te bedenken , dat de traditioneel populairste maanden voor het kopen van goud nog moeten komen.

De grote vraag is uiteraard hoe nu verder? Zolang de oorlogsdreiging reëel is, zal dat een steun in de rug voor de prijs van goud zijn. Daar komt nog een ander element bij. Politieke partijen in de VS maken zich schijnbaar niet druk over het schuldenplafond van de centrale overheid. Dat wekt steeds meer bezorgdheid  bij beleggers. Een uitblijven van een overeenkomst, kan de werking van de overheid verlammen en daarmee de Amerikaanse economie grote schade berokkenen. Als dat het geval blijkt, dan kun je beter uit aandelen stappen en in edelmetaal gaan.

Er zijn echter ook factoren die beleggers kunnen doen twijfelen over goud. Het is de laatste weken allemaal wel heel erg snel gegaan met het edelmetaal. Misschien is het beter een pas op de plaats te maken. Dat is misschien ook wel verstandig met het oog op het al dan niet doorgaan van de plannen van de Fed om geleidelijk te gaan stoppen met de monetaire verruimingsprogramma’s.

Met andere woorden, voor de korte termijn overheerst de onduidelijkheid  over de richting die het goud inslaat.

Volgens marktkenners is het beeld voor de langere termijn duidelijker. In hun optiek verloopt de huidige correctie min of meer parallel aan die van de Jaren zeventig van de vorige eeuw.

goudprijs geschiedenis vergelijking Ze zijn er dan ook van overtuigd, dat juni 2013 het dieptepunt in de prijsvorming is. Ze denken, dat ze dit ook enigszins kunnen afleiden uit de koopwoede van veel centrale banken. Volgens het IMF zijn maar liefst 15 centrale banken in juli de markt opgegaan om goud te kopen. Landen als Turkije en Rusland hebben weer meer dan 1000 ton goud in hun kelders opgeslagen. In India steeg de goudprijs naar mate de nationale munt, de roepie, aan waarde inboette.

In Azië is de vraag de laatste maanden zo sterk geweest, dat de prijs aan het einde van augustus $ 200 hoger lag dan aan het begin van de zomer. Die forse prijsstijging kan natuurlijk een belemmering gaan vormen voor een verder aantrekken van de vraag.

Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang de stemming onder Westerse institutionele beleggers positief blijft. Daar begint het wel naar uit te zien. Recente rapporten zijn wel heel erg positief getoonzet. Volgens Tom Fitzpatrick van Citi Group is een prijs van $ 1500 per troy ounce aan het einde van dit jaar heel denkbaar. Op termijn kan de prijs nog veel verder omhoog. Hij noemt daarbij $ 3500 als goed mogelijk.

Over een ding is iedereen het roerend eens in de VS. De huidige geopolitieke spanningen en het politiek onvermogen inzake het schuldenplafond leggen een stevig fundament onder de goudprijs. Of en hoever de prijs omhoog kan gaan is onduidelijk, maar de kans op een dramatische daling lijkt uitgesloten.

De belegger kan proberen in te spelen op bovenstaand scenario. Markten zijn echter grillig en actief zijn op deze markten vraag veel concentratie, kennis en kunde. Dat is niet iedere belegger gegund. Daarom is het beter in contact te treden met professionals, die deze markten van minuut op minuut volgen. Bij INVINCO vindt u deze professionals.

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Meer informatie ? Vraag de gratis nieuwsbrief aan.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Leave a comment: