Grootste goudkopende landen in 2013

By Tom Lassing / 4 maart 2014

Een aantal landen in de wereld is heel bewust goud aan het kopen. In hun ogen is goud nu blijkbaar prima qua prijs en ze willen er veel en nog meer van hebben.
Eén van die kopende landen is Rusland. En toch loopt het percentage goud ten opzichte van hun voorraad aan buitenlandse valuta terug van 9% naar 8%.
Wil Rusland dat percentage dus in stand houden, dan zal het nog meer goud moeten kopen.
Rusland is de op zeven na grootste houder van goud. Althans, haar Centrale Bank is dat.
Het land heeft duidelijk aangegeven dat ze op zoek is naar nog meer goud.

Turkije is ook één van de landen waar steeds meer goud naar toe gaat. Ook hier is ondanks de goudaankopen van 2013 het percentage ten opzicht van aangehouden buitenlandse valuta teruggelopen van 16% naar 15%. De Turkse Centrale Bank houdt 519,7 ton goud aan. Dat is de helft van wat Rusland momenteel aanhoudt (1035 ton)
De Turkse Centrale Bank is de 12e houder van goud in de wereld.

Ondanks de toenemende armoede in het land is Venezuela ook een koper van goud. Er is echter niet veel bijgekomen in 2013. De voorraad is 367,6 ton groot. Het percentage goud ten opzichte van aangehouden buitenlandse valuta is afgenomen van 75% naar 72%.

Ook de Filipijnen zijn kopers van goud. Echter was er slechts een geringe aankoop. Er werd namelijk slechts een halve ton goud gekocht. De Centrale Bank houdt 193,2 ton goud aan en het percentage nam af van 12% naar 9%.

Of all places staat ook Kazachtan in het lijstje kopers. Bijna 30 ton werd toegevoegd aan de reserves. Ze hebben nu 143,7 ton goud. Het percentage nam toe van 22% naar 23%.

Zuid Korea was de enige economie die ik volwassen zou durven noemen die ook goud kocht. Er werd 20 ton gekocht tot een totaal van 104,4 ton goud. Het percentage bleef steken bij slechts 1%.

Indonesië kocht 5 ton goud en heeft nu 78,1 ton goud. Het percentage nam af van 4% tot 3%. Met haar bevolking van 251 miljoen mensen is de hoeveelheid goud die het land heeft nog te verwaarlozen.

Bron: BeursBox.nl Grootste goudkopende landen in 2013

Leave a comment: