Hoeveel is een medaille waard

By Tom Lassing / 25 februari 2014

De winterspelen zijn weer verleden tijd en we kunnen allemaal gaan tellen.
Nederland heeft het ongekend goed gedaan op de winterspelen. Nog niet eerder werden zoveel medailles bij de WinterOlympics behaald.
Maar zijn we daarmee beter dan alle andere landen?
Helaas, neen. We moeten toegeven dat het Nederlandse succes in het niet valt bij bij het succes van de Noren.
Ik weet dat de Noren bij schaatsen niet veel meer voorstelden, maar in veel andere sporten waren ze er wel en als we het aantal medailles afzetten tegen het inwoneraantal, dan is Noorwegen de grote winnaar van de Olympische winterspelen geworden.
Per miljoen inwoners ‘verdienden’ de Noren 5,1 medaille. Daar staat de ongeveer 1,43 per miljoen Nederlanders wat schril tegenover. Ook Slovenië deed het met 4 per miljoen heel veel beter dan Nederland.
Amerika, dat ook veel medailles scoorde, behaalde slechts 0,1 medaille per miljoen inwoners. Dat ziet er dan ineens een stuk minder imposant uit. De Verenigde Staten behaalden wel de 4e plaats in de medaillespiegel.
Zwitserland deed het ook maar net iets minder dan Nederland, met net iets minder medailles per miljoen inwoners.
Als we kijken naar de medailles per 100 miljard BNP, dan staat Nederland ook nog achter Wit Rusland. Echter is dan niet Noorwegen de absolute winnaar, maar is Slovenië het. Dat terwijl Slovenië in de totaalstant vrij laag staat en in totaal 8 medailles behaalde. Ook Litouwen streeft dan Nederland voorbij dat in dit rijtje uiteindelijk slechts 7e staat.
We deden het met maar liefst 24 medailles, waarvan 8 gouden, ongekend goed op de winterspelen, maar als we goed kijken, dan zijn er andere landen die het eigenlijk nog veel beter gedaan hebben. Vooral de grootmachten vallen best tegen. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat ze natuurlijk ook maar een beperkt aantal atleten mogen afvaardigen. Het is dus niet helemaal eerlijk naar de grootmachten toe. Zouden die naar rato mensen mogen afvaardigen, dan zou het er wel eens heel anders uit kunnen zien. Aan de andere kant… Er zijn gewoon geen betere schaatsers in de wereld op dit moment.
http://www.bloomberg.com/infographics/2014-02-07/sochi-olympics-medals.html

Leave a comment: