Huizenmarkt Nederland

huis

Volgens de Rabobank is de huizenmarkt weer in herstel. Inderdaad hebben we nu enkele regio’s gezien waar de prijzen minimaal gestegen zijn. Ook zien we dat vooral in het lage prijzen segment van de huizenmarkt de omzetten iets toenemen.
Geen verrassing, want het herstel moet komen vanuit jonge gezinnen die gewoon niet langer willen wachten.
Maar om het prille herstel dan al te bombarderen tot een compleet herstel van de huizenmarkt gaat mij wat ver.
Een dode kat stuitert ook als je deze van een flat gooit…
Natuurlijk hopen we allemaal wel op een echt herstel. Dat is voor bijna iedereen beter. Immers is er dan meer waarde en minder druk op het moeten aflossen van leningen, waardoor banken de hefboom van het door hen verzonnen geld tegen zich zien werken.
Uiteindelijk is een herstel van de huizenmarkt vooral gunstig voor banken. Dat de Rabo dus als eerste victory kraait, is geen verrassing.
Maar de Rabo zit er al jaren naast. Keer op keer kwamen ze met de voorspelling dat het volgend jaar beter zou gaan. Tot op heden zaten ze steeds fout en dan zouden ze nu wel deskundig zijn en gelijk hebben omdat ze voor de zesde keer een poging doen en nu misschien wel een keer gelijk gaan krijgen?
Die deskundigheid van de Rabo trek ik in twijfel, net zoals de deskundigheid van iedereen die een waardeschatting moet doen in twijfel getrokken kan worden. Ze slaan er op basis van hun ervaring een slag naar en vervolgens is het de hoop dat de markt er niet te ver naast gaat zitten.
Op basis van taxaties van twee makelaars heeft iemand in de wijk het huis te koop gezet voor een bedrag van zo’n drie ton. Direct waren er al 7 gegadigden voor het huis. Net nadat, drie dagen na het te koop zetten, de vraagprijs geboden en geaccepteerd was, kwam er een ander die 50.000 euro meer bood… Is dan die persoon gek, of was de taxatie misschien heel erg conservatief?
Makelaars gaan nu snel lekker laag zitten, want dan gaat het huis relatief snel de deur uit. Maar is het wat een huis ook waard is?
Uiteindelijk is het een markt van vraag en aanbod. Wat de gek er voor over heeft en je moet maar net die gek treffen.
Voorspellingen over de waarde van huizen en de berekening van de huizenmarkt is een verhaal van gemiddelden. Dat een markt gedomineerd kan worden door een bepaalde bevolkingsgroepdeel (jonge starters) en daarom nu een ander beeld geeft, daar kan zo’n berekeningsmethode maar beperkt iets mee. De stand van zaken in de huizenmarkt is daarom meer iets van gevoel dan van harde berekeningen.

Bron: BeursBox.nl Huizenmarkt Nederland