Is de echte crisis aanstaande?

In 1929 verklaarde de toenmalige president van Amerika 5 dagen voor de beurscrash dat de Amerikaanse economie sterk en robuust was.
Een week later zat niet alleen Amerika, maar heel de wereld in zak en as.
Toen, net zoals nu, kan NIEMAND ons vertellen wanneer de volgende crisis uitbreekt.
Het kan over een week zijn, het kan nog 10 jaar duren.
We weten slechts dat het ZEER WAARSCHIJNLIJK is dat er naar aanleiding van de voortdurende geldschepping weer een enorme crisis gaat uitbreken. Sterker nog, het is een zekerheid.
Maar zoals gezegd, we weten totaal niet wanneer. Zelfs al is het een week van nu, dan kan het zijn dat we daar vandaag nog geen enkele indicatie van hebben.
Het is namelijk zo dat de crisis ‘ineens’ begint met net als in 2008 een eerste dominosteentje. Deze zal snel een tweede in zijn val meenemen, en die neemt de volgende mee en ineens valt bijna tegelijkertijd alles om.
Waar bent u dan nog veilig? Immers:
– Huizenprijzen zullen dan fors dalen
– Obligaties worden fors minder waard
– Aandelenkoersen zullen in elkaar storten
– Kunst zal heel veel waarde verliezen
– Geld zal waardeloos worden
– en het is maar de vraag of goud en zilver hun waarde behouden… Hoe zeer ik ook voorstander ben van goud en zilver bezitten, ik kan niet garanderen dat het op de korte termijn direct na het uitbreken van een crisis een goede bescherming zal bieden.
Wat is dan wel waardevol en kan u niet genoeg van bezitten?
– Eten
– (Landbouw)grond zonder er op rustende schulden
– Rechten op productie/grondstoffen
– Duurzame energiebronnen

De reden is simpel. Als de crisis uitbreekt, zullen productiemiddelen stil komen te staan omdat bedrijven de mensen en de energie niet meer kunnen betalen. Er zal veel minder voedsel worden geproduceerd, want veel minder mensen kunnen vooral dure producten als vlees en te importeren voedsel niet meer betalen. Wie op dat moment al veel (houdbaar) voedsel heeft, is een gelukkig mens.
Energie zal duur worden, maar niet voor mensen die zelf energie kunnen opwekken.
Landbouwgrond en eetbare tuinen zullen zeer gewild zijn, want daar kan dan lokaal voedsel op gekweekt worden. Misschien moet er dan zelfs landbouwgrond die dan niet gebruikt wordt geconfisqueerd worden, zodat er voedsel voor de lokale markt op gekweekt kan worden.
Maar het is de vraag of we allemaal de crisis wel lang genoeg overleven… Als de crisis deze week uitbreekt, dan hebben we pas begin juli de eerste oogst van het land. Hoeveel voedsel heeft u in de kelder liggen?
Is de regering verantwoordelijk voor het hebben van genoeg voedsel voor u en uw gezin, of bent u dat?
Mag u er zo maar van uit gaan dat er altijd genoeg eten in de supermarkt ligt?
Het is al tientallen jaren in West-Europa zo geweest, maar zijn we daarom niet te lui en gemakszuchtig geworden? Een paar honderd kilometer oostelijk kunnen ze zich de rijen voor de winkels nog wel herinneren. Eind jaren tachtig was dat nog realiteit in Oost-Duitsland, Polen, Rusland. Een dikke twee duizend kilometer naar het zuiden weten ze er nu ook alles van. Libië is geen welvarende staat meer. Amerika en de westerse landen kwamen ‘te hulp’.
Wie heeft er nog vijanden nodig als je zulke ‘vrienden’ hebt?
Niemand kan ons ook maar enige garantie geven opdat we onze welvaart behouden. Het kost u slechts wat planning en hooguit enkele honderden euro’s om een serieuze noodvoorraad voedsel aan te leggen. Ik ben er wel uit…

3 thoughts on “Is de echte crisis aanstaande?

 1. Beste Dirk,

  Als u nog niets geen serieuze voorraad heeft, dan zou ik beginnen met minstens 24 liter drinkwater, potten met honing, lang houdbare blikken met voedsel en gedroogde voeding. Het is vooral handig als het lang houdbaar is. Toch raad ik wel aan om het nu ook al af en toe te eten en mede op die manier de voorraad up to date te houden.
  Het helpt als u het dus ook nu al lekker vindt.
  Potten met pindakaas en (zelfgemaakte) jam, wekgroenten uit eigen tuin? Evt. stroop. en dan liefst genoeg voor drie maanden…

 2. @Degry Dirk

  Kijk eens op websites zoals preppers.nl, shtfplan.com, economiccollapseblog.com… Kijk naar boeken als ‘surviving the economic collapse’ van Fernando Ferfal Aguirre (het verhaal van iemand die de loskoppeling van de peso aan de dollar in Argentinie in 2001 life heeft meegemaakt, schakeltjes van gouden kettingen waren toen een heel populair betaalmiddel, ‘how to survive the end of the world as we know it’ van James Wesley, Rawles ‘Ragnar’s urban survial (a hard times guide to stay alive in the city), ‘When all hell breaks loose’ van Cody Lundun enzovoort enzovoort.
  En als je nog een stap verder wilt gaan : ‘When technology fails’ van Matthew Stein, de boeken van John Seymour enz enz…

  Het i-net staat vol info, als je maar wilt kijken.

  Nog eentje en dan stop ik ;-): the blog van Selco, heeft de burgeroorlog in ex-joegoslavie meegemaakt en overleefd. Hard stuff.

  Altijd leuk dat je ziet dat de schaapjes stilletjesaan wakker beginnen te worden. Met hoe meer we zijn, hoe beter…

  Bij de komende crisis : Voedsel is 1, persoonlijke veiligheid is 2. West Europa, een overbevolkt gebied, veel te afhankelijk van energie-import van regio’s van de wereld die al niet bekend staan voor hun sociaal-economische politieke stabiliteit. Nog niet eens in staat om zelfvoorzienend te zijn in voedselproductie als de constante import van olie, gas, en andere grondstoffen om wat voor reden dan ook tot stilstand komt.

  De echte crisis moet nog komen : nu komt er nog gas uit de leiding, water uit de kraan, electriciteit uit het stopcontact, je geld heeft nog koopkracht en de benzinestations staan nog niet droog. Moet je er een tekeningetje bij maken dat het wel eens heel NAAR zou kunnen worden moest dat niet meer het geval zijn ?

  Groetjes

  Spechtje

Reacties zijn gesloten