Is Palladium interessant?

Recent werd de op één na hoogste koers ooit aangetikt en wie weet is ondertussen de koers nog weer iets hoger gekomen. Ik schreef dit artikel op 31 juli 2014 toen ik de conclusie van dit artikel aan mijn BeursAccent nieuwsbrief lezers ging sturen.
In tegenstelling tot goud en zilver is palladium geen monetair metaal.
Het is een verbruiksartikel zoals bijvoorbeeld in de olie-industrie. Het wordt namelijk gebruikt voor het opwerken van petroleum in raffinaderijen.
Ook wordt het als legering gebruikt in sieraden. Vandaar dat het metaal tegenwoordig naast goud, zilver en platina ook verkocht wordt door aanbieders die de andere drie metalen al verkopen.
Het metaal kan extreem dun worden geslagen. In feite net zo dun als goud. Witgoud, dat we vooral kennen als sieraad metaal is een combinatie van goud met palladium. In feite is het goud door de toevoeging van palladium ontkleurd.
Het wordt ook gebruikt in de tandheelkunde, in horloges en in elektrische schakelingen.
Een heel belangrijke toepassing is gevonden in brandstofcellen. Het metaal kan heel veel waterstofgas absorberen en weer loslaten als de temperatuur toeneemt. Het opmerkelijke is dat het tot 900 x het eigen volume aan waterstof gas kan opnemen.
De winning van palladium vindt vaak plaats als bijproduct van koper en nikkelertsen.
Belangrijkste vindplaatsen zijn in Rusland (55% wereldproductie), Australië, Brazilië, Canada, Ethiopië, Verenigde Staten en Zuid Afrika (25%).
De prijs van een troy ounce palladium lag eind juli rond de 878 dollar. Goud deed toen net geen 1300 dollar.
Dan de vraag of het interessant is.
– Vooral de toepassing in brandstofcellen maakt het metaal interessant. Daarnaast blijft de vraag naar palladium als vervanger voor platina in auto-uitlaten ook hoog. Uiteraard gaat de hogere prijs voor palladium daar de koersvorming op een gegeven moment tegenwerken, als platina niet ook duurder wordt. Op dit moment is platina echter bijna dubbel zo duur als palladium. Het lijkt er op dat de koers van palladium op weg gaat naar een nieuwe top. Opmerkelijk omdat zilver, platina en goud nog altijd heel ver onder hun hoogste koersen staan.
Beleggings- en koerstechnisch gezien is palladium interessant zolang de koers zich boven de top van 2011 blijft staan. Komt ze weer onder dat niveau, dan is de doorbraak mislukt. Eventuele ingenomen posities moeten dan weer verlaten worden.
Ik heb zelf 31 juli een deel van mijn fysieke goud omgezet in palladium.