Klimaat, ik heb niets met het klimaat

By Tom Lassing / 20 januari 2019

Heel die CO2 discussie en het klimaat, het is een marketingBS die in mijn ogen vreselijk uit de hand loopt. Men gebruikt de verkeerde argumenten.
De aarde is een vrijwel gesloten systeem. Maakt het dan uit dat er 8 miljard mensen rondlopen? Zou het verschil maken als we die mensen zouden vervangen door… mieren? Of bomen?
Het verschil dat we als mensen maken is niet zo zeer op de aarde als geheel, maar veel extremer op de atmosfeer. Die atmosfeer is geen gesloten systeem, want we kunnen de atmosfeer veranderen door bepaalde stoffen in de bodem vast te leggen of er juist aan te onttrekken. Wat wij nu doen, is die vastgelegde stoffen enorm snel en in enorme hoeveelheden terug in de atmosfeer brengen. Een enkele supervulkaan kan dat ook, maar…
Is dat ons excuus dan?
Zouden wij niet veel voorzichtiger met de atmosfeer moeten omgaan? De mens is ontstaan bij een bepaalde samenstelling van die atmosfeer. Wij zijn die samenstelling aan het veranderen. Dat doen we door extra (chemisch)(ultra) fijnstof, maar ook door CO2, methaan etc. De gevolgen zijn duidelijk. Zieke mensen en een snel veranderend weerpatroon dat gevolgen gaat hebben, waaronder een zeespiegel die aan het stijgen is.

De vraag is hoe effectief het is om op druppels van vervuiling van particulieren te letten, terwijl bijvoorbeeld scheepvaart en luchtvaart ontzien worden. Is dat niet dweilen met de kraan open?

De energie transitie zou naar mijn idee weinig te maken moeten hebben met CO2 uitstoot en klimaatverandering. Het zou veel meer en veel directer te maken moeten hebben met slim monetair- en werkgelegenheidsbeleid.

Op dit moment geven we enorme bedragen uit aan landen als Rusland, Koeweit, Dubai etc. Landen die ons niet te vriendelijk gezindt zijn en waar we tegen hoge kosten wel enorme hoeveelheden aan fossiele energie vandaan halen. Als we vanaf nu extreem veel meer zelf energie opwekken en opslaan, houden we niet alleen ons geld maar ook de werkgelegenheid hier. Dat is veel beter voor onze economie EN uiteindelijk ook veel beter voor de atmosfeer. Dát zou dus de voornaamste reden moeten zijn om snel over te willen stappen op duurzame energie.

We worden echter tegengewerkt door de grote bestaande energiebedrijven die niet graag hun winstgevende handeltje naar de knoppen zien gaan. Ik verdenk ze ervan om doelbewust de discussie te verleggen naar het onpopulaire CO2 verhaal en ongrijpbare klimaat. Zaken die zo ver weg van iedereen liggen dat niemand daar wat mee heeft.
Ga je er per maand een x aantal euro op vooruit door over te stappen op duurzame energie, dan is dat direct winst die je ook positief gaat voelen. Overstappen op duurzame energie is voor de totale economie gewoon veel beter. Dat wordt alleen maar beter als we ook massaal energie kunnen gaan opslaan. Het is een bewging die ingang is gezet en die steeds sneller tot stand gaat komen.

Ik heb deze maand op mijn nieuwste zonnepanelenset de 3000 euro opbrengst gehaald. Daarmee is binnen 3 jaar al ongeveer een derde van mijn investering terugverdiend. Opmerkelijk daar deze panelen helemaal niet gunstig op het zuiden liggen. Met de verhoging van de energiekosten gaat dat terugverdienen wel steeds sneller.

Wilt u investeren in duurzame energie, overweeg dan zelf zonnepanelen, of overweeg iets te doen in die sector.
Zie hier een bedrijf dat prachtig aan de weg aan het timmeren is.

Bron: BeursBox.nl

Leave a comment: