Mailbox indicator

By Tom Lassing / 16 maart 2014

Collega Maarten Verheyen schreef er eerder deze week ook al over… de mailbox indicator.
Dat is werkelijk DE indicator die perfect aangeeft waar we staan.
Zo kreeg ik vrijwel op de dag van de laagste koers van goud de meeste mailtjes van beleggers die mij voor gek verklaarden dat ik me nog altijd met goud bezig hield… Alsof ze de bel hadden horen rinkelen!
Daarna ging goud weer met honderd en meer dollar per ounce in waarde omhoog.
Ook zien we nu behoorlijk wat vragen van lezers over enkele extreem hoog gewaardeerde aandelen. Ze vragen dan heel voorzichtig of het nog wel slim is die aandelen te kopen… Dat zijn dan nog de slimme beleggers die eerst vragen! Hoeveel beleggers vragen niet eens of het nog wel slim is?
Let wel, ik stel nu niet dat het altijd zo is dat de koers dan ook direct na de eerste vragen er over gaat dalen, maar feit is wel dat als mensen die normaal niet beleggen ineens gaan vragen waarin ze moeten beleggen, het einde in zicht is.
Immers, wie moet er nog na de meuten kopen? Er zijn dan toch geen kopers meer over?
Het is dus heel logisch.
Wat we echter niet weten is wanneer de meute klaar is met kopen. Want het beursfeest is over als ze zich aan te dure aandelen te goed gedaan hebben. Daarna komt de daling.
Om een mooi voorbeeld te geven… Robert Prechter was er in 1997 al van overtuigd dat de beurshausse op haar laatste benen liep. Ze duurde indertijd tot maart 2000 en de winst was meer dan 100%…
Wie had er uiteindelijk gelijk?
Vroeg het een jaar later in maart 2001 en ik kon u zeggen, Robert Prechter!
Aandelen zijn altijd in iemands bezit. Iemand moet dus eigenaar zijn als aandelenkoersen dalen.
Daarna, als de daling werkelijk enorm is geweest, dan komen beleggers die de aandelen wel willen bezitten als ze in waarde stijgen. Die beleggers hebben dan weinig concurrentie, want na een enorme daling is de vraag naar aandelen heel gering.
Griekse aandelen waren enorm interessant tijdens de Griekse crisis. Russische aandelen zijn nu bijna gratis op te halen. Niemand die ze wil… Je zou wel gek zijn om in Russische aandelen te beleggen… Toch?
Liever koopt de meute Tesla, Netflix, Facebook en meer van die aandelen die extreem hoog gewaardeerd worden.
Ga over een jaar maar na wie er gewonnen hebben.
Ik weet uiteraard niets zeker, maar mijn geld gaat op de beleggers die voor Rusland gekozen hebben.

Bron: BeursBox.nl Mailbox indicator

Leave a comment: