Wat als mijn bank failliet gaat

By Tom Lassing / 10 september 2013

bankStel even, uw bank gaat failliet. Wat gaat er dan gebeuren met uw kapitaal bij de bank?
Het is theoretisch, want we weten niet wat er gaat gebeuren als (een grote) bank failliet gaat. In principe zou het zo zijn, dat u uw spaargeld en derivaten kwijt bent. Echter is het ook zo dat de Europese overheid de banken verplicht heeft met een depositogarantiestelsel te komen. Theoretisch is het zo dat uw spaargeld tot 100.000 euro veilig is. In de praktijk is de kans klein dat het bij het faillissement van een grote bank zo zal lopen. Cyprus leerde ons al dat die garantie in feite een loze belofte is.
Het garantiebedrag wordt minstens kleiner en in het ergste geval bestaat deze garantie eigenlijk al niet meer. De uitkering van (een deel van) uw geld kan daarbij enkele weken op zich laten wachten. Hoe u in de tussentijd uw rekeningen gaat betalen is uw probleem. Uw derivaten die u op een beleggingsrekening bij de bank aanhield bent u mogelijk kwijt. Het zijn geen aandelen en het is geen spaargeld. Mogelijk dat de curator deze gaat sluiten en het geld in de bankboedel brengt. Als de curator het ‘beleggen’ onderdeel van de bank snel kan verkopen aan een broker, dan kunt u geluk hebben.
Uw aandelen die u via de bank aanhoudt, is een ander verhaal. Die aandelen staan namelijk niet bij de bank. Ze staan bij een bewaarbedrijf. Die blijven dus van u. Wel kan het zijn dat het een paar weken duurt voor u weer transacties kunt uitvoeren.
Beleggingsfondsen van de bank zelf is ook weer zoiets. Normaal gesproken zouden die los verkocht kunnen worden aan een andere aanbieder. Bij een faillissement van de bank zijn immers de beheerders werkloos. Het fonds wordt dan niet meer beheerd. Zo’n fonds heeft echter waarde, dus een curator zal snel een koper zoeken om die waarde liquide te maken. Als het fonds verkocht kan worden gaat u misschien andere voorwaarden krijgen, maar u houdt de aandelen in het beleggingsfonds.
Heeft u een kluisje bij de bank, dan zal het kluisje even onbereikbaar zijn. Immers is er niemand meer in dienst om de deur voor u open te doen. De inhoud van het kluisje is van u… Hoe zwaar die zekerheid is, valt niet te stellen. Curatoren zijn (in Nederland) eigenlijk gelegaliseerde misdadigers en de wetgeving waaronder ze opereren is 150 jaar oud. Zie maar eens een curator aan te klagen als deze eigenhandig de kluisjes al opengemaakt en geleegd heeft. Hoe denkt u te bewijzen dat u een bepaalde waarde in het kluisje had liggen? De veiligheid van de bankkluisjes is in mijn ogen dan ook een schijnveiligheid zodra een bank in de financiële problemen komt en een curator de sleutels in handen krijgt. Op het lijstje meest onbetrouwbare functionarissen staan politici, bankiers, en curatoren te dringen om de eerste plaats.
Als u een goudrekening bij de bank heeft, dan ga ik er van uit dat dit goud in de boedel van de bank komt. Er is immers geen goud, banken hebben alleen goudcertificaten gekocht. Uw goud bij de reguliere bank is geen spaargeld en geen aandeel. Ze valt dus nergens onder en u loopt dus in mijn ogen een maximaal risico. Het heeft dan ook GEEN ENKELE ZIN om een goudrekening bij een reguliere bank aan te houden.

Zoals gezegd, het is theorie. Hoe het gaat lopen bij het volgende faillissement zal afhangen hoe groot de bank is en wat de aanleiding is. Als meerdere banken tegelijk omvallen omdat de crisis keihard toeslaat, dan zal er voor de klanten van de bank winig overblijven. Als het een kleine bank betreft, dan kan het faillissement nog gewoon opgevangen worden door de overige banken.

Bron: BeursBox.nl Wat als mijn bank failliet gaat

Leave a comment: