Een rente tot wel 14,6% (Tom Lassing)

In China was het peer to peer leningen bedrijf Ezubao bereid om tot wel 14,6% aan rente te betalen. Ezubao deed dat niet zelf, maar de bedrijven die via de site de leningen aanboden waren bereid tot wel 14,6% aan rente te betalen.
Ezubao had mede door deze hoge rentevergoeding maar liefst 900.000 klanten. Allemaal mensen die hun geld in de leningen stopten. In totaal was het een bedrag van zo’n 7,6 miljard.
Er was slechts één probleem.

 

De bedrijven die de leningen vroegen bestonden wel, maar die wisten zelf niet dat ze leningen uitgezet hadden.
Het was namelijk één grote fraude.
De eerste rente betalingen werden keurig nagekomen. Maar gaandeweg werd, mede door het graaien van de oplichters zelf, de pot met geld leger en leger. Er werd immers geen geld verdiend met het ontvangen geld. Dat geld diende slechts om oude renteafdrachten te voldoen en leuke auto’s en zo kopen.
Waarom de initiatiefnemers dachten dat ze er wel mee weg zouden komen is een raadsel. Bij hoeveel miljard hadden ze de benen willen nemen?
Blijkbaar was 7,6 miljard dollar nog niet genoeg. 21 mensen zijn nu gearresteerd. De meeste medewerkers van het bedrijf hadden zelf niet door dat ze voor oplichters werkten. Bewijzen zijn letterlijk zes meter diep begraven in de aarde teruggevonden. Het was letterlijk allemaal diep begraven, maar werd toch gevonden.
Dit is tot op heden de grootste fraudezaak met crowdfunding. Het zal zeker niet de laatste zijn.
De zaak kwam overigens aan het rollen doordat één van de medewerkers onraad rook en naar buiten trad met wat details. Pas toen was het ook de autoriteiten duidelijk dat hier een enorme fraude was opgezet.

Bron: BeursBox.nl Een rente tot wel 14,6% (Tom Lassing)