Rusland slaat terug

By Tom Lassing / 7 augustus 2014

Rusland is niet blij met de sancties. Het heeft dan ook aangekondigd om tegenmaatregelen te nemen, maar vooralsnog hebben de tegenmaatregelen vooral impact richting Rusland zelf.
Zo mogen miljoenen Russen niet meer reizen naar landen die sancties instelden, zoals Amerika en Europa. Dat lijkt een straf voor die landen, immers scheelt het toeristen en zakenmensen, maar deze mensen reisden vooral met Russische reisoperators. Die gaan nu en masse failliet.
Daarbij is het Russische zakenleven er niet bij gebaat dat men minder kan reizen.
Het volgende briljante idee is het luchtruim sluiten voor internationale vluchten. Dan moeten commerciële maatschappijen omvliegen. Dat is zeker vervelend voor iederen, vanwege langere vluchttijden. Aan de andere kant betaalde men Rusland 300 miljoen dollar per jaar voor het recht om over te mogen vliegen. Dat geld kan Rusland dan ook op haar buik schrijven en er komt voor Rusland niets voor terug.
Nu worden ook bloemen en groenten uit België en Nederland geboycot. Dit is vervelend voor de producenten hier, maar in Rusland worden die producten dan snel duurder. Dat gaat de Rus in de straat direct voelen en dat maakt Poetin niet snel populairder.
De enige actie die Rusland wel kan nemen die ons verdomd serieus pijn doet, dat is de energiekraan sluiten. Alleen is het nu zomer in Europa en nu voelen we daar niets van.
Pas in de herfst gaat die stap effectief zijn. Het nadeel voor Rusland is echter dat ook dan het geld voor de energie ook stopt… Het zwaard heeft dus twee kanten en het blijft de vraag wie het hardste gewond raakt als er gestoken wordt.
Hoe dan ook doet Europa er goed aan zich voor te bereiden op een koude winter. De kans dat de Russische energiekraan dichtgezet wordt is immers heel erg groot.
Hoe heeft u zich daar op voorbereid?

Bron: BeursBox.nl Rusland slaat terug

Leave a comment: