Shell strategie werkt ons tegen

By Tom Lassing / 12 februari 2019

Als toonaangevende fossiele energie leverancier is het logisch dat Shell bezig is en bezig blijft is de fossiele energie sector. Toch is er de laatste vijfentwintig jaar al veel veranderd voor Shell.
Ik was half jaren negentig aanwezig bij een jaarvergadering van Shell. Het was de jaarvergadering waarin ze aankondigden dat duurzame energie wat hun betreft voorlopig geen toekomst had.
Ze hadden niet totaal ongelijk, want het duurde vijfentwintig jaar voor we nu op het punt staan dat wederom gekeken moet worden naar de lange termijn strategie van Shell. Kunnen ze nog een keer vijfentwintig jaar duurzame energie negeren?
Shell heeft in de afgelopen vijfentwintig jaar de overstap gemaakt van voornamelijk olie naar een mix van olie en gas. In de visie van Shell is de energie transitie de komende jaren vooral een kwestie van stappen binnen de sector.
De stap van kolen en olie naar gas is daar een belangrijke stap in. Ongeveer de helft van hun omzet komt nu uit gas.
Gas is veel schoner dan olie en kolen en als we dus puur kijken naar vervuiling, dan hebben ze gelijk.
Ik vrees echter dat het ook voor Shell belangrijk is dat ze gaan kijken naar prioriteiten voor anderen. Hun eigen winst zal altijd toprpioriteit voor de onderneming blijven, maar is die winst er bij gebaad bij als ze de topprioriteit voor landen als België en Nederland negeren?
Wat wij namelijk zien en wat steeds meer mensen duidelijk wordt, is dat we onze welvaart via bedrijven als Shell wegsturen naar Rusland, Saoedi Arabië en andere fossiele energieleveranciers.
Onze middenklasse wordt kleiner en steeds meer mensen vervallen in armoede.
Fossiele energie uit het buitenland is voor de maatschappij economisch gezien de doodlopende weg. Zeker in Nederland dat lang heeft kunnen teren op eigen gasvoorraden.
Hoe meer we zelf aan energie kunnen opwekken, des te meer welvaart blijft er in eigen land. Dát wordt een topprioriteit voor de bevolking van de Lage Landen.
Duitsland is al veel verder. Dat land heeft keiharde maatregelen en besluiten genomen. Handig? Misschien niet, maar het land geeft zichzelf ambitieuze doelstellingen gesteld die, als ze gehaald worden, het land op een enorme voorsprong zullen zetten. Duitsland heeft nu nog de economische kracht om die uitdaging aan te gaan. Het is een onbegrepen briljante zet.
Als Duitsland het voor elkaar krijgt, dan zal het land als één van de eerste niet producerende fossiele energie landen kunnen stoppen met het duur inkopen van fossiele energie. De welvaart blijft dan thuis, evenals de werkgelegenheid vanwege de duurzame energie.
Dat zal het land een enorme economische kracht gaan geven. Ik kan alleen maar hopen dat België en Nederland op tijd aanhaken.
Helaas is vooral Nederland afhankelijk van een enorme lobby vanuit Shell. Een lobby die de politiek steeds weer laat kiezen voor Shell. Premier Rutte is vrijwel volledig onder de invloed van Shell. Daar hoeven we het niet van te verwachten.
Daar waar in Duitsland de politiek recent de harde besluiten nam, daar zal in Nederland het volk het moeten doen. Shell heeft immers Den Haag volledig in haar macht. Zie dat maar eens te breken. Nederland is dus afhankelijk van de topprioriteiten van Shell en niet die van haarzelf. “Onze” topprioriteit is loskomen van fossiele energie. Waarom? Omdat we het geld daarvoor zelf moeten houden! Dát is het argument voor de energietransitie!

Bron: BeursBox.nl

Leave a comment: