Silvercorp pakt bedrog onderaannemers aan

By Tom Lassing / 17 september 2013

zilver herausHet mijnbedrijf Silvercorp constateerde dat de kwaliteit van de aangeleverde vrachtwagens met metaalhoudende gesteente bij de verwerkingsfabriek in China behoorlijk achteruit ging, terwijl de hoeveelheid die werd aangeleverd bleef toenemen.Door deze gang van zaken liep de kostprijs flink op.
Waar de onderneming achter kwam, is dat ze de onderaannemers, te weten de Chinese vrachtwagenchauffeurs en hun werkgevers, betaalde naar vrachtwagenladingen die ze binnen brachten.
Ze hadden nooit gedacht dat hier fraude op gepleegd zou worden.
Wat er echter gebeurde, was dat de vrachtwagens meestal helemaal naar de mijn reden, maar soms ook slechts naar de afvalberg met al afgewerkt puin.
Zonder gêne lieten ze daar de al verwerkte rotsen en puin nog weer een keer op de vrachtwagen laden en ze reden er net zo vrolijk weer mee terug naar de verwerkingsfabriek.
Op deze manier werd de productie van de vrachtwagens hoger, maar de hoeveelheid edelmetaal die uit de rotsen onttrokken werd, liep ver terug. Vreemde zaak natuurlijk als je in dezelfde ader aan het graven bent.
Tot mijn verbazing hebben ze het niet aangedurfd om de fraudeurs de deur te wijzen.
Wat ze nu wel doen, is een veel ingewikkelder berekening maken van hoeveel een vrachtwagenlading moet opleveren. De hoeveelheid edelmetaal in de aangeleverde rotsen is nu al 35% omhoog.
We kunnen wel met het vingertje wijzen naar de Chinezen die deze fraude pleegden, maar noemt u mij eens 5 westerse beursgenoteerde bedrijven die de afgelopen 15 jaar geen fraude pleegden…
Fraude is zo wijdverbreid dat je eerder verbaasd moet zijn als er geen fraude gepleegd wordt.

Bron: BeursBox.nl Silvercorp pakt bedrog onderaannemers aan

Leave a comment: