Spaargeld in goud

By Tom Lassing / 9 december 2018

Goud is de laatste jaren minder populair geweest en dat had een reden. De goudprijs was in 2011 heel even 1900+ dollar per ounce en nu nog slechts 1200+ dollar per ounce. Daarnaast is de goudprijs de laatste twee jaar niet meer serieus opwaarts uitgebroken. De bitcoin hype heeft veel goud beleggers naar bitcoin doen verhuizen. Nu bitcoin minder populair begint te worden is er weer meer aandacht voor goud gekomen.
Goud is geld.
Bernanke wilde ons ooit anders doen geloven, maar het is al duizenden jaren zo dat uiteindelijk goed gewoon geld is.
Het is echter geld zonder dat het van een ander is. Als u een ounce goud van u in uw handen heeft, dan is dat ook echt uw goud.
Als u een briefje van 500 euro in uw handen heeft, dan is het briefje niet van u. Het is van de ECB. U mag het van de ECB als geld gebruiken.
Het is zelfs zo dat geld op uw spaarrekening eigenlijk helemaal geen geld is. Geld op de spaarrekening is mede daarom helemaal niet meer van u. U heeft het aan de bank gegeven. Daarom mag de bank het ook administratief opvoeren als eigen vermogen.
Zodra de bank in de problemen komt merken we dat, want dan houden ze het in beheer zijnde spaargeld. Er is daarvoor wel een depositogarantiefonds opgezet, maar als dat leeg is, dan heeft iedereen alsnog pech.
U loopt dus een enorm risico met uw spaargeld.
Daarom raad ik al jaren aan om spaargeld weg te halen bij de bank.
U moet bij de bank houden wat u echt nodig heeft en mogelijk snel gaat gebruiken. Al het andere ongebruikte spaargeld zet u beter weg in goud. Daarom koop ik nog altijd maandelijk wat goud bij. Zo gaat mijn gemiddelde prijs omlaag, maar ik blijf ook veilig sparen.
Dat de goudprijs omhoog en omlaag gaat boeit me niet. Die korte termijnbewegingen boeien me niet. Ik heb dat goud toch niet snel in euro’s nodig.
Op de lange termijn weten we dat euro’s en dollars ieder jaar minstens 3% aan koopkracht verliezen en soms (veel) meer. Dat probleem is er weer niet in goud.
Zo heeft dus alles z’n voor en nadelen.
Ik heb mijn goud op een goudrekening buiten Europa bij Goldmoney en bij Europacific.

goud
De eerste is vooral een goudrekening de tweede is veel meer een depositobank.
In beide gevallen zijn ze veel veiliger dan reguliere banken, want ze blijven van het kapitaal van de klanten af. Daar speculeren ze niet mee.
Uw kapitaal weg zetten in goud heeft namelijk als extra voordeel dat uw geld dan niet door de bank gebruikt kan worden om met een hefboom er op te speculeren. Dat is de kers op de appelmoes.

Bron: BeursBox.nl

Leave a comment: