Stel je eens voor dat…

By Tom Lassing / 16 oktober 2013

De FED is ooit voortgekomen vanuit de wens van steenrijke bankiers de geldhoeveelheid en de levering ervan in eigen handen te hebben. Wie het geld onder controle heeft, heeft de macht. Zeker in een ontluikende wereldmacht die Amerika 100 jaar geleden was, was dat een fantastische positie. Vooral Obama is zich van de macht van het geld nu pijnlijk bewust geworden.

Stel toch dat de FED er genoeg van heeft en niet langer de compleet verzuilde Amerikaanse politiek wil steunen.
De FED zegt Amerika de wacht aan en gaat weer volgens de 100 jaar geleden afgesproken regels werken… Of gaat misschien zelfs wel bewust tegen de regels werken, maar dan op een manier die pijnlijk voor de regering is. Bijvoorbeeld door op grote schaal dollars uit de economie te halen en de rente fors te verhogen.
Het zou betekenen dat Amerika een gigantische rekening van de FED tegemoet kan zien. Een dusdanig grote rekening dat Amerika haar leger naar huis moet brengen en vrijwel volledig moet ontslaan. Ook uitkeringen kunnen niet meer uitgekeerd worden en 90% van de ambtenaren komt zonder werk thuis te zitten. De macht van de staat komt dan te vervallen. De macht van de banken is dan totaal.
Het zou letterlijk het einde van Amerika als wereldmacht inhouden. Het kan ook het einde van de Amerikaanse democratie inhouden. Mogelijk dat de banken de militaire lonen gaan betalen en als dank daarvoor vragen om ‘hun’ machthebber te accepteren.
Zou dat ongekend zijn?
Neen.
Holland is een deel van het hierboven geschetste scenario ook overkomen.
Ooit was Holland de machtigste staat in de wereld. Ze hielden het niet lang vol, want de kosten om je als wereldmacht te handhaven waren astronomisch. Holland had te weinig achterland om die kosten serieus en heel lang te kunnen dragen. Dus voor de wereld in feite de straatarme wereldmacht op zij zou zetten, had Holland dat al zelf gedaan. Engeland had meer achterland en kon de weelde wel dragen.
Holland bleef tot de komst van Napoleon een forse macht en ten opzichte van andere landen de rijkste natie ter wereld, maar de wereldmacht en de kosten daarvoor lagen voortaan bij Engeland. Dat bleef zo tot 1946.
Na 1946 nam Amerika de kosten van het wereldmacht zijn over.
Amerika is nu afhankelijk van twee partijen. Namelijk de FED voor de verstrekking van verzonnen geld en van China omdat dit land de meeste zaken met Amerika doet en in feite de zaak economisch draaiende houdt.
Zijn er oplossingen voor Amerika?
Ja, die zijn er. Zo zouden ze nieuw geld kunnen uitbrengen. Bijvoorbeeld de greenback, een dollar uitgegeven door de regering zelf. Zo kunnen ze de banken buiten spel zetten en ook de schulden aan de banken in feite wegstrepen.
Kan je dat ongestraft doen?
Neen. Banken, maar ook pensioenfondsen overleven dat niet. Je moet ook heel goed regelen hoe schulden in oude dollars omgezet gaan worden in nieuwe dollars. Hoeveel schuld heeft een huiseigenaar met een hypotheek nog naar de banken toe? Hoe ga je hiermee om als de nieuwe munt heel anders gewaardeerd wordt ten opzichte van de oude?
De banken gaan niet meewerken aan een dergelijke stap. Door de verwevenheid van de banken met de politiek komt de Amerikaanse politiek er niet mee weg. Immers is de helft van de topambtenaren in feite al gelieerd met de banken. De banken weten binnen een minuut nadat zo’n plan geopperd is al van de hoed en de rand en men zal direct de regering onder enorme druk zetten het idee weer los te laten.
Zonder banken geen lonen naar de mensen, geen overboekingen en in feite geen economie.
Theoretisch kan je het dus wel hebben over een greenback zoals die er al eerder is geweest, maar in de praktijk kan het niet meer.
De FED en de commerciële banken zijn gewoon te verweven met de politiek en het ambtenarenkorps.
Gaat het dus mis, dan gaan ze beide onderuit. De scheiding is vrijwel onmogelijk geworden.
Daarmee is deze oplossing dus ook onmogelijk geworden.
De andere oplossing is een enorme inflatie. Daarmee worden de schulden minder waard. Maar er moet op een gegeven moment wel een schoning van het systeem plaats vaan vinden. Ergens in de toekomst moet die overheidsschuld teruggebracht worden tot te dragen proporties.
Dat kan niet zonder pijn.
De FED en de banken zullen de pijn graag bij de belastingbetaler leggen. Net zoals in de bankencrisis gebeurde. De minister die er toen over ging was de CEO van Goldman Sachs geweest. NATUURLIJK moesten de belastingbetalers betalen!
En een volgende keer gaat dat weer gebeuren. Bijvoorbeeld door banktegoeden in te nemen en pensioentegoeden te nationaliseren. Privé bezit van geld, goud en misschien zelfs aandelen van beursgenoteerde bedrijven in één keer verboden.
Maar de banken kunnen dat niet ongestraft doen. De prijs is in het ergste geval het einde van Amerika als wereldmacht.
Dat lijkt erg, maar is voor de banken geen ramp als ze al net zo machtig in bijvoorbeeld China zijn.
Het lijkt nu wel alsof China machtiger in Amerika wordt, door het opkopen van bedrijven in Amerika etc. Maar met die overnames komt China ook in de invloedssfeer van de Amerikaanse banken.
Die kunnen deze overgenomen bedrijven failliet laten gaan door ze ineens zonder geld te zetten.
Dat doen ze niet morgen, maar dat doen ze als China op een kwade dag zwak lijkt te zijn. Die dag komt er, want in China is er ook pijn. Men ontwikkelde er veel te veel vastgoed en de schulden die er voor werden aan gegaan drukken op heel wat begrotingen. Er komt ook daar een dag dat iemand met een fileermes de ballon doorprikt.
De Amerikaanse banken gaan dan China “helpen” en hebben daarmee hun plekje binnen China veiliggesteld. Als ze dat dan samen met de dan nieuwe machthebbers doen, dan is de relatie met die nieuwe regimeleden direct heel hecht. Die hebben dan immers hun macht aan Goldman Sachs en consorten te danken. Zo werken banken al tientallen jaren in heel veel landen. Het is voor hen de gewoonste zaak van de wereld.
Voor Goldman Sachs maakt het niet uit wie de wereldmacht is, als ze maar het geld mogen leveren en als de meeste zaken maar via hen gedaan worden en ook de geldstromen via de gelieerde banken lopen. Ook in China is er al een op de FED gebaseerde centrale bank actief. Reken er maar op dat daar ook al Goldman Sachs mensen werken. Het is slechts wachten op het moment dat de bankiers er ook de eigenaar er van worden… als ze het al niet zijn.

Bron: BeursBox.nl Stel je eens voor dat…

Leave a comment: