Tapanoeli Rubber Cultuurmaatschappij

By Tom Lassing / 28 mei 2010

tapanoeli aandeel fotoAl zo’n jaar of tien hangt bij mij aan de wand een papieren ‘winstaandeel’ van de “Amsterdam Tapanoeli Rubber Cultuurmaatschappij” een bedrijf dat nu een eeuw geleden, in mei 1910, toestemming kreeg om haar winstaandelen uit te geven. Er werden er indertijd 5000 van uitgegeven.
Wat zijn de tijden veranderd… Amsterdam had indertijd een beurs die vol stond met grondstofaandelen. We hadden immers een enorme kolonie aan de andere kant van de wereld. Een kolonie die zeer rijk was aan grondstoffen. Van alle bedrijven die daar toen actief waren is Royal Dutch Shell de meest succesvolle geworden.
Amsterdam was in 1910 wereldwijd gezien ook veel belangrijker als beurs dan dat ze nu is. Europa was het machtigste werelddeel en de wereld draaide om Europa. Het is vergelijkbaar met de huidige tijd, alleen heeft Amerika die rol die Europa toen had. Indertijd rammelde Amerika aan de deur bij Europa, net zoals China dat nu bij Amerika doet.
Tapanoeli ligt op de westkust van Sumatra. Het bedrijf heeft in 1937 een reductie van de nominale waarde ingevoerd waarna de aandeelhouders hun oude stukken konden inleveren.
Winstaandelen kennen we volgens mij niet meer. Het ging om aandelen die uitgegeven werden omdat je een ‘niet financiële’ inbreng, bijvoorbeeld kennis inbracht. Ze deelden in de winst, maar vaak niet in het stemrecht.

Leave a comment: