Tapering, inflatie en goud

By Tom Lassing / 13 oktober 2013

dalinggrafiekIk kreeg een aardig scenario toegestuurd. Ik deel het graag.
Stel je het volgende voor:
De banken hebben de afgelopen jaren de markt met gratis geld bespeeld en daar flinke winsten mee gemaakt door bijvoorbeeld de aandelenkoersen fors omhoog te jagen. Ondertussen is echter ook de hoeveelheid geld fors toegenomen. Dit extra geld is door de inzet op de beurs amper de economie in gegaan.
Is het te veronderstellen dat de banken hun winsten nu gaan nemen? Als ze dat doen, dan is de kans op inflatie aan het toenemen. Banken willen immers winsten blijven maken om hun foute leningen goed te maken en de enorme bonussen te kunnen blijven uitkeren.
Het geld dat ze met de aandelenverkopen cash gaan maken, gaan ze langzaam omzetten in bijvoorbeeld edelmetalen. Ondertussen wordt die sector van de markt nog altijd structureel onderuit gehaald door (banken) manipulaties via papieren goud, maar ook negatieve analyses door de analisten die in dienst van de banken zijn. Ze hoeven daar niemand voor om te kopen. Ze geven gewoon meer ruimte aan die analisten die negatief over goud zijn. Degene die voor goud is krijgt zijn plekje ergens op een onbelangrijke pagina achteraan het beleggersblad.
Zodra de Dollar een enorme klap krijgt omdat de inflatie ineens officieel 9% of meer wordt, gaat de goudprijs fors omhoog. Pas op dat moment blijken de banken het verzonnen geld zelf al in goud te hebben omgezet.
Ook is China via die weg tevreden te houden, want het land is voor Amerika van groot belang. Als de Chinezen tevreden zijn, zullen ze niet willen morrelen aan de hegemonie van de Dollar. Als China ontevreden is, zal ze zelf de wereldmunt willen leveren, of er deel van willen uitmaken.
Dat zou voor Amerika bijzonder ongewenst zijn, want zodra ze de wereldmunt status kwijt zijn, is Amerika niet machtiger dan China, India, Rusland of Brazilië. Landen die ook veel van veel hebben.
Wat kan roet in het eten gooien? Nu, wat dacht u van onwrikbare Amerikaanse politici die zo kortzichtig zijn dat ze het belang van Amerika op een iets langere termijn volkomen uit beeld verliezen. Ook een plotselinge realiteitszin bij de FED, die onder een nieuwe voorzitster inzien dat het systeem dat ze zelf opgezet hebben één groot Ponzi scheme is.
Maar ook de ultieme gretigheid van commerciële banken en ultrarijke bankiers die net zo makkelijk wedden op het Chinese paard en Amerika laten vallen voor de nieuwe wereldmacht China.
In het geschetste scenario gaat men er vanuit dat in oktober zoveel mogelijk de zaak gesust gaat worden, maar dat na 31 oktober de beurzen een forse aderlating gaan laten zien…

Bron: BeursBox.nl Tapering, inflatie en goud

2 comments

Leave a comment: