Trailing stop loss

By Tom Lassing / 21 april 2018

Hoe werkt zo’n stop loss of take profit?
Ik kijk er voor naar de slotkoers. Stel even, ik wil een trailing stop van drie euro onder de hoogste slotkoers.
Bij een slot op 50 euro ligt de trailing stop dus op 47.
De volgende dag sluit de koers op 51. De trailing stop komt dan dus op 48.
Nu komt een belangrijk gegeven. De koers daalt en de koers komt op 47,50.
De vraag is nu wanneer je de positie sluit.
Je kan kiezen voor twee momenten. Namelijk nog dezelfde dag dat de koers er onder komt. In feite loop je dan iets vooruit, want de slotkoers moet nog komen. Ik kies er dus voor om de volgende dag om 10:00 uur te kijken wat de koers dan is. Als het aandeel dan om 10:00 uur weer boven de 48 staat, dan blijf ik zitten. Staat het aandeel onder de 48 dan verkoop ik de positie.
Stel even, om 10:00 uur is de koers 48,1.

Ik kies dus om te blijven zitten.
Om 12:00 uur staat de koers 45.
Dan nog blijf ik zitten, want ik kijk pas de volgende dag om 10:00 uur naar de koers. Echter… de koers moet nog altijd boven de 48 komen om te blijven. Staat de volgende dag de koers nog altijd op 45 dan ben ik weg.
In dit voorbeeld gaat het in feite flink mis, maar mijn ervaring is dat de regel goed werkt en me vaker redt, dan dat het me kost.
Waarom drie euro? Dat is geen regel. Ik kijk per positie hoe groot de reguliere uitslagen zijn. Het kan dus ook meer of minder zijn.
Er is nog iets…
Ik bewaar deze gegevens op papier en gebruik dus geen automatische stops die je bij de broker kan invoeren. Simpelweg omdat ik dat niet vertrouw. Ooit constateerde ik dankzij een lezer een fraude. Ik werd daarop door Cees Smit, die toen columnist bij IEX was, afgemaakt in een artikel.
Ik zou een sukkel zijn om dat te denken. Ik was in zijn ogen maar bar slecht op de hoogte.
Later bleek dat uitgerekend zijn leidinggevende bij IEX de schuldige was. Die werd veroordeeld tot een boete van 25.000 euro. Oeps…
Ik leg dus niets vooraf in en leg alleen de daadwerkelijke order in het systeem.

Mooie Beursdag

Bron: BeursBox.nl

Leave a comment: