Trump schiet op Amazon, raakt de rest

By Tom Lassing / 23 juni 2018

President Trump wilde Amazon treffen door ook voor online verkopen weer per Amerikaanse staat een verkoopbelasting te heffen. In 1992 was ingevoerd dat online bedrijven in de staten waar ze geen fysieke locatie hadden geen online verkoopbelasting hoefden te betalen.
Amazon heeft echter altijd al verkoopbelasting per staat ingehouden en afgedragen. Ze hebben altijd al het idee gehad dat het slechts een tijdelijke regeling was. De partijen die via Amazon verkopen (en dat is 50% van de omzet van Amazon), deden dat overwegend niet.
Met de invoering van verkoopbelasting wordt Amazon zelf dus vrijwel niet geraakt, maar alle andere online verkopers en de derden verkopers via Amazon wel. Die moeten nu per staat in de VS de daar geldende belasting af gaan dragen. Met 50 staten in de VS is dat “a hell of a job” voor veel bedrijven. Zeker kleine bedrijven krijgen er een enorme administratieve last bij.

Amazon lacht zich gek, want administratieve lasten bij anderen gaan hoger worden, terwijl deze reus van een onderneming het allemaal al geregeld heeft.
De enige druk op de omzet van Amazon komt nu van de omzet van derden die via Amazon verkopen en nu geconfronteerd worden met de 50 verschillende belastingen die ze moeten gaan inhouden en afdragen.

Bron: BeursBox.nl

Leave a comment: