Valutaoorlog in nieuwe fase

By Tom Lassing / 5 maart 2014

We horen maar weinig over de wereldwijde valutaoorlog die nu gaande is. Ieder land wil haar munt sneller doen dalen ten opzichte van andere munten omdat ze hopen via die weg een wisselkoers voordeel te behalen.
Niemand durft juist tegenover gesteld te handelen, want dat is slecht voor je handelspositie. Je eigen producten worden dan namelijk duur en die kan je in het buitenland niet meer slijten.
Toch zou juist een sterke munt veel voordeel hebben.
Tenminste, als je als volk je eigen munt zou hebben.
Stel even dat je munt ‘sterk’ is. Ook in het buitenland willen ze dan graag je munt bezitten. die munt wordt immers meer waard en dat geeft vraag naar je munt.
Ze geven dus veel middelen voor je geld. Middelen die ze elders gemaakt hebben en die je dus goedkoop kan krijgen.
Als je als land dus slim bent, dan kan je met de winst aan die kant van de economie, het verlies aan de andere kant (de export) compenseren.
Zo zitten we echter als mensen en als economie niet in elkaar. We pakken de winst en houden die zelf en laten de verliezers kreperen.
En dan is het inderdaad een slechte zaak om een harde munt te hebben.
Zou je echter de winst netjes kunnen verdelen, dan is het prachtig dat je overal ter wereld goedkoop zaken kan doen. Je kan alle luxe naar je land halen, want je munt is goud waard.
Helaas werkt onze economie niet (zo).
We kiezen er daarom voor om samen met alle anderen een strijd aan te gaan om de munt zo snel als mogelijk ordelijk in waarde te laten dalen. Uiteindelijk is dan iedereen de verliezer. Zelfs China, dan de laatste jaren een munt had die steeds sterker werd, is nu actief bezig om haar munt te verzwakken.
Niet alleen horen we veel meer over schaduw bankieren en onhoudbare schulden, maar ook zien we dat de koers van de Yuan nu voor het eerst in jaren onderuit gaat. Sinds 1994 is de daling niet zo hard gegaan!

Bron: BeursBox.nl Valutaoorlog in nieuwe fase

Leave a comment: