Wie verkocht in 1999 ons goud?

By Tom Lassing / 2 oktober 2013

GoudIn 1999 besloot Nederland, in Europees verband, tot de verkoop van een deel van haar goud. Nederland verkocht, in het kader van een afspraak die in Europees verband was gemaakt, op de bodem van de goudmarkt bijna 400 ton goud.
Goud dat DNB in haar kluizen had.Het gaat dan ook rond dat Duisenberg de verantwoordelijke man was. Dat was hij in zekere zin als president van DNB ook, maar Duisenberg was in feite slechts de president-directeur van DNB, een Nederlandse NV.
De aandelen van de NV DNB zijn echter 100% eigendom van de Nederlandse Staat.
De directeur van de onderneming kan dan wel opdracht geven, maar geen directeur kan zo’n majeure actie ondernemen zonder de 100% eigenaar daarvoor vooraf om toestemming te vragen.
Dat houdt in dat toenmalig minister Zalm als Minister van Financiën de politiek verantwoordelijke man was die toestemming heeft moeten geven voor deze goudverkoop. Uiteindelijk was dus Zalm de verantwoordelijke man.
Op de vraag dus wie zo stom was om op de bodem van de markt de helft van het goud te verkopen staat voornamelijk één naam, namelijk Zalm. Hij is er ingeluisd door de bankiers en door beroepsleugenaar Duisenberg, maar uiteindelijk was Zalm, tegenwoordig CEO van ABNAMRO, verantwoordelijk.
Waarom moest Nederland het goud verkopen?
De reden was voornamelijk dat de prijs van goud extreem laag gehouden moest worden zodat goud geen alternatief zou zijn voor de te lanceren Euro. De bankiers hadden namelijk een enorme angst dat consumenten goud als veiliger alternatief zouden zien waardoor de Euro kon mislukken omdat deze niet geaccepteerd zou worden.

Bron: BeursBox.nl Wie verkocht in 1999 ons goud?

1 comment

Leave a comment: