De VS parasiet trekt de wereld leeg

By Tom Lassing / 6 januari 2016

De Verenigde Staten is als een enorme parasiet die linksom danwel rechtsom de wereld aan het leegzuigen is. Laat mij u uitleggen hoe ik dat bedoel en kan staven.
Allereerst met het verplichten gebruik van de dollar als munt bij internationale transacties in energie en grondstoffen.
Maar daar houdt het niet mee op.

We zien nu ook hoe rondom een drama zoals V&D de internationale wetgeving het voor Amerikaanse private equity makkelijk maakt om fors te graaien in de kleinere economieën in de wereld.
Nemen we even V&D als voorbeeld. Het was een rijk bedrijf, maar er was een gebrek aan zowel cash als nieuwe ideeën. Men was niet voorbereid om een verandering in de markt zoals Internet. Het was dus duidelijk dat het slechter zou gaan met V&D. Wat te doen?
Amerikaanse private equity bedrijven gaven aan hier een oplossing voor te hebben, als ze het bedrijf maar tegen een schappelijke prijs konden overnemen.
De aandeelhouders, te weten onze pensioenfondsen… zagen weinig heil in het zittende management en de Amerikanen beloofden verbetering. Er werd dus gekozen voor verkoop.
Het eerste wat de Amerikanen dan doen, is de waarde die er in het bedrijf zit zo veel mogelijk cash maken. Ze verkopen bijvoorbeeld het onroerend goed en ze verkopen non core activiteiten.
Dat is briljant en niemand kan er wat op tegen hebben. Alleen wordt het verkregen geld niet meer terug in V&D gebracht, maar het vloeit direct weg naar het private equity bedrijf. V&D heeft het alleen nog wat zwaarder gekregen, want nu hebben ze er ook nog eens een huurlast bij, terwijl dat interessante non core activiteitje wel een cash cow was.
Het ging al niet best met het bedrijf…
Maar het gaat nog verder.
De leveranciers krijgen van de nieuwe eigenaren een nieuw contract voorgelegd. Je moet leveren en zodra je levert, ben je je eigendomsrechten op het geleverde kwijt. Wil je dat niet tekenen? Prima, voor jou een ander…
Achteraf bezien hadden de meeste dan liever geopteerd voor niet tekenen, maar dat is de les van achteraf.
Ook wordt een enorme campagne gevoerd om een enorm aantal V&D cadeaubonnen in de markt te zetten. Heel wat bedrijven werden overgehaald om vooral ook een V&D cadeaubon op te nemen in het kerstpakket. Dat zou de lokale economie steunen.
Het geld is allemaal naar de VS gegaan en kwam nooit meer terug naar de Nederlandse economie. In onze economie gaan 10.000 banen verloren en wat is achteraf bezien de winst van het aantrekken van die private equity bedrijven precies geweest? Waar was het interessant voor onze economie? Het is gewoon legale fraude gebleken…
Het is één voorbeeld van hoe de VS de wereld leegzuigt als een parasiet.
Het andere voorbeeld is ook van deze week. VW kan een enorme boete vanuit de VS tegemoet zien vanwege de fraude.
Dat is volledig de schuld van VW, maar de boete zal mega zijn en mogelijk letterlijk in hoogte op enkele tientallen procenten van de waarde van heel het concern uitkomen. Zo zagen we eerder banken en oliebedrijven van buiten de VS enorme bedragen naar de VS zien overmaken.
Hoe ze het ook verzinnen, er moeten steeds grotere bedragen naar de VS overgemaakt worden en het wordt steeds moeilijker om eerlijk zaken te doen als je tegen de valsspelers uit Amerika op moet boksen.
In Europa moesten banken kleiner worden. ING bijvoorbeeld heeft haar verzekeringstak moeten afstoten. In de VS zijn de grootste banken alleen maar nog heel veel groter geworden. Er werd wel gezegd dat ze moesten afslanken, maar gedaan is het niet.
Mocht de VS de dollar inkomsten van de olie handel gaan verliezen omdat de oliehandel minder belangrijk wordt, dan zal het haar inkomsten van elders gaan halen. Het is nu al zonneklaar hoe dat er uit gaat zien.

Bron: BeursBox.nl De VS trekt de wereld leeg

Leave a comment: