Waarom is Trump slecht voor Europa?

President elect Trump heeft in de aanloop naar zijn verkiezing aangegeven dat hij een protectionistische lijn wil volgen. Zowel op economisch als op militair terrein.
Zo wil hij dat de NAVO veel minder een Amerikaanse feestje gaat worden. Vooral dit is belangrijk, omdat het Europa moet leren dat het de Russische beer te vriend moet houden. Amerika is nu mogelijk niet langer de grote broer die altijd achter haar staat.
Voor Rusland is de verkiezing van Trump een zegen. Het is echter de vraag of het voor de wereld een zegen is.
Ik zie de parallel met de periode voor de Tweede Wereldoorlog toen Amerika ook maar niet haar rol van wereldleider wilde oppakken.
Het gaf landen als Rusland, Japan en Duitsland het idee dat ze dus kansen hadden.
Door toevallige gebeurtenissen werden Duitsland en Japan in enkele jaren militair verslagen, maar Rusland werd pas in 1990 economisch verslagen.

We leven nu in de periode dat Amerika haar macht moet gaan overdragen aan de nieuwe wereldmacht China, maar juist China is net als Amerika indertijd niet bereid die rol op te pakken. Amerika laat de rol echter los en dat geeft een land als Rusland, maar ook regionaal landen als Turkije en Iran de kans om een grotere rol te gaan spelen.
Dat maakt de wereld er niet veiliger op.

Europa moet de komende maanden eens goed nadenken over haar positie tegenover Rusland. Is Rusland de logische vijand, of is het misschien liever een economische partner? Willen we als Europa altijd ruzie met Rusland, of willen we vriendschap en economische groei door samenwerking?

Meer economische en politieke inzichten: Klik hier

 

One thought on “Waarom is Trump slecht voor Europa?

 1. Van huis uit ben ik altijd een positief mens en dat wil ik zo houden.
  Maar als ik om mijn heen kijk…. is mijn conclusie, dat wij aan de vooravond van een economische en sociaal en politieke revolutie staan. De wereld staat tussen wal en schip. Wij kunnen amper de snelheid bijhouden in waar wij naar toe sturen. Persoonlijke veiligheid, financiële buffer, Gezondheid en een rustig bestaan in ons korte daar sein op aarde zijn primair onze doelen. Deze hebben wij in ons eigen hand… maar toch verspillen wij onze bezittingen. Natuurlijk, wij kunnen ons druk maken over de verkiezing in VS, het klimaat, het terrorisme en allerlei voorspellingen doen, welke de mensen en de wereld verder aan de rand van gezonde verstand brengt.
  Ik ben van mening, dat wij ons denkvermogen moeten revolutionairen…. allemaal !!
  Wij zouden een agenda moeten opstellen met de primaire doelstellingen voor de komende twee of drie generaties. Het is niet allen maar een kwestie van nu en 30 jaar vooruit kijken. Het is veel meer. Het is alles!
  Veel dingen moeten op de schop…. daarvoor hoef niet altijd iets anders te komen. Het is veelmeer in eerste instantie accepteren, dat wij het zelf hebben zo gewild en dat eer nu tijd is om over naar te denken wat wij beter kunnen doen.

  Met de meeste hoogachting,

  P.S.O. T.

Reacties zijn gesloten