Waarom we overal fraudes zien

Het is ongehoord hoe verweven onze economie met fraude en oplichting is. Hebben wij een generatie boeven opgeleid, of is er meer gaande?
Ik vrees dat de fraudes simpelweg en onlosmakelijk een gevolg zijn van een ernstige weeffout in ons economische systeem.
In een wereld die nu door de globalisering heel klein is geworden, moet je als aanbieder steeds tegen de scherpste voorwaarden leveren, anders ben je snel te duur.
Als dus je concurrent ongestraft kan frauderen, dan kan je twee dingen doen.

  1. Je concurrent erbij lappen
  2. Zelf dezelfde fraude gaan plegen om aldus het voordeel van de concurrent weg te nemen

Helaas kiest men voor optie twee en ook dat is vanwege de globalisering niet onlogisch.
Immers, bij wie ga je die concurrent er bij lappen?
Welke overheid of instantie is wereldwijd nog machtig genoeg om een vuist te maken?
Welke consumentenorganisatie kan nog een vuist maken?
Er is simpelweg geen effectieve controle op producten meer omdat nationale overheden onderkennen dat ze geen enkele macht richting de grote multinationals hebben. Bedrijven kunnen dus ongestraft frauderen…
Tot…
Tot ineens er toch iemand het lef heeft om de producten te controleren EN er dan over te publiceren.
Vergis u niet. Daarvoor heb je ballen nodig. Immers staan er zo tientallen advocaten op je stoep. Als het bedrijf ze zelf al niet stuurt, dan zijn er zat advocaten die op no cure no pay basis wel een rechtszaak aan willen spannen, als één van de gecontroleerde partijen het maar wil. Het gaat er niet om of het onderzoek goed was, het gaat er om wie de diepste zakken heeft. Immers is procederen duur en de rijkste partij wint als de andere failliet gaat voor de rechtszaak ten einde is gekomen. Een heel simpel concept dat voor de grootste bedrijven in de wereld appeltje eitje is. Zo wint Monsanto ook keer op keer van individuele boeren en kleine onafhankelijke kwekers.
Zo wordt iedereen in de markt goed kopschuw en kunnen fout willende bedrijven dus nog makkelijker ongestoord hun fraudes plegen.
De fraude bij VW is uiteindelijk uitgekomen omdat er iemand van intern uit de school klapte. De fraude bij de lichtindustrie wordt heftig tegengesproken door de betrokken marktpartijen. De vraag is of er nu een overheid is die hier vervolg aan durft te geven. Alleen bij de voedselfraude werd er hard opgetreden. Punt is, die marktpartijen waren wel internationaal bezig, maar in wezen nog heel beperkt in vooral Europa. Hiermee waren ze nog kwetsbaar. Heel wat grotere producenten frauderen ook, maar worden niet aangepakt. Er is simpelweg niemand meer die het nog aankan of aandurft.

Bron: BeursBox.nl Waarom we overal fraudes zien