Wat is geld nu eigenlijk?

By Tom Lassing / 14 november 2013

Ik geef lezingen over geld, kan er dus uren over praten. In een artikel van enkele zinnen de essentie plaatsen heeft dus het nadeel in zich van kort door de bocht zijn.
Geld is een vervangend middel voor ruilhandel. Geld is een afspraak. Een afspraak dat je het in wezen waardeloze materiaal dat we geld noemen later kan inwisselen voor iets van grote en echte waarde. Je werkt een maand voor een ander. Daar krijg je geld voor. In feite niet meer dan een paar nullen en enen in een computer of een paar papiertjes met nummers er op.
Je hoopt nu dat je dit ‘geld’ kan inwisselen voor zaken die je net zo belangrijk vindt als een maand werken.
Het is dus van groot belang dat je het ontvangen geld kan vertrouwen. Een samenleving waarin het vertrouwen in geld wegvalt, is geen prettige samenleving meer. Die samenleving vervalt namelijk tot chaos.
Ruilhandel, of een andere munt moeten dan de oplossing bieden. Ruilhandel is leuk voor als je iets uitwisselt met je buren, maar binnen de economie is het volkomen onwerkbaar. Een andere munt is wel een mogelijkheid, maar de machthebbers zullen er niet blij mee zijn. Wie als eerste gesnapt wordt op het gebruiken van de verkeerde munt kan zijn vrijheid en misschien zelfs zijn leven verliezen.
Geld is namelijk vooral ook een machtsmiddel. Het is het middel waarmee de machthebbers de meute in bedwang houden.
En wie zijn die machthebbers? Het gekke is, het zijn niet de politici. Politici zijn slechts marionetten. De echte machthebbers zijn de uitgevers van het geld. En dat zijn de bankiers. Het geld dat we momenteel officieel hebben, in Europa de Euro, wordt uitgegeven door bankiers. De nationale centrale banken betalen er rente over.
De overheden betalen weer rente aan de centrale bankiers. De overheden geven geld aan de banken, tegen rente en de banken verstrekken tegen een enorm veel hogere rente ons weer heel graag leningen.
Rente is als een ijzeren ketting zoals we die kennen uit de slavernij periode.
Het houdt je vast. Het zorgt er voor dat je niet los komt.
Het is ontzettend moeilijk om los te komen van de slavernij door de rente.
Het geld op rente is als een belasting op geld en bezit. Rente en inflatie. Het zijn virtuele kettingen van staal.
Er is maar één valuta zonder rente en dat is edelmetaal. De belangrijkste edelmetalen zijn goud en zilver. Het is ook geld, maar alleen niet officieel. Je mag het bezitten, maar je moet het eerst inwisselen voor de officiële munt voor je het als geld mag gebruiken.
Vooral goud is een opmerkelijk soort geld. Het is geld zonder dat er een afspraak voor op papier vastligt. Goud is zelf niet zo heel nuttig. We kunnen er wel wat mee, maar dat kunnen we ook anders regelen. Het is vooral duur omdat het veel kost om te produceren en we schijnen de kleur erg mooi te vinden. Het is vrij waardeloos en toch ook weer niet.
Goud is dus wel geld, maar het mist twee belangrijke zaken. Eén is een uitgever die er macht aan kan ontlenen. Die is er bij goud niet en daarmee is er ook geen machtige promotor van goud als munt.
De tweede beperking is dat je als politicus niet meer goud kan bijverzinnen. Ook dat maakt het niet zo populair bij politici. Daarbij is het kunnen bijverzinnen van geld ook heel handig gebleken. We kunnen er economieën mee proberen te sturen. In Zimbabwe mislukte dat, in Duitsland 1923 ook. Amerika komt er echter al lang mee weg, en Europa de laatste 10 jaar ook. Als we goud als munt en als standaard hadden gehad, dan had de economie de afgelopen jaren een veel hardere klap gekregen.
Daarbij weet ik natuurlijk niet of die klap nog komt… Dat kan natuurlijk ook. Met verzonnen geld en bij te verzinnen geld kán je inderdaad de economie een beetje sturen. Dat is een groot voordeel, maar helaas misbruiken we dat grote voordeel nu enorm en ooit gaat ons dat bijten.

Bron: BeursBox.nl Wat is geld nu eigenlijk?

Leave a comment: