Wat te doen met een 100.000+ cashpositie

By Tom Lassing / 8 december 2013

U heeft (zakelijk) een cashpositie op de bankrekening(en) van meer dan 100.000 euro.
U loopt dan een risico. Zou namelijk de bank failliet gaan en dit geld staat bij één bank op meerdere rekeningen, dan bent u het meerdere zeer waarschijnlijk kwijt.
Het is dus zeer onverstandig om als persoon of als bedrijf meer dan 100.000 euro bij een bank cash aan te houden.
Denk er ook aan, dochterondernemingen van die bank tellen mee voor de 100.000 euro.
Als u uw cash daadwerkelijk cash wilt houden, dan is het van belang dit geld over meerdere banken te spreiden.
U moet dan dus elders rekeningen openen. Zet u daarbij de nieuwe bank NIET dat het u gaat om risicospreiding in verband met de 100.000 depositogarantiestelling. Ze zullen u dan namelijk mogelijk weigeren.
Het is niet in het belang van de banken dat u uw risico gaat spreiden. Als een bank failliet gaat, dan moeten de andere banken bijspringen. Als echter genoeg geld beschikbaar is vanuit spaarders met meer dan 100.000 op de rekening, dan hoeven de banken niet bij te springen, of minder bij te springen.
U moet dus een andere reden verzinnen om een extra spaarrekening te openen. Heb het bijvoorbeeld over hun interessante rente of het feit dat een zakenpartner waarmee u werkt ook al rekeningen bij deze bank heeft… Hoe dan ook, verzin maar wat, zodat ze de rekening voor u openen.
Uw geld spreiden is uw risico verkleinen, maar u bent er niet door overal dan 100.000 te plaatsen.
Immers is die 100.000 helemaal zo zeker niet. De crisis in Cyprus gaf dat al aan. Als er niet genoeg geld is om de klanten af te nemen, dan gaan ze die 100.000 per klant verlagen. U kunt dus beter al bij 50.000 euro een andere bank gaan opzoeken.
Of neem een bank die geen acties met uw geld gaat uitvoeren. Daar krijgt u geen rente en u heeft kosten bij iedere actie die u doet, maar die bank gaat uw geld niet risicovol beleggen of het aan anderen uitlenen. De kans dat zo’n bank onder veel schulden bezwijkt is vrijwel nihil.
Er is zo’n bank in de vorm van de Euro Pacific Bank. Geen gewone bank, maar ideaal voor iedereen die tegen de 100.000 euro grens aangelopen is.

Leave a comment: