Windenergie zo groen nog niet

By Tom Lassing / 13 december 2013

Het ziet er zo mooi uit, energie uit de wind. Kan het mooier?
Ja, het kan mooier, en sterker nog, het moet nog veel mooier, want op dit moment is windenergie bijna weggegooid geld.
Dan moet je je afvragen, als het weggegooid geld is, dan stoppen met windenergie, of het probleem wegnemen?
In de kern is windenergie namelijk de meest efficiënte vorm van (duurzame) energie. Het is de energiemarkt omgeving die windenergie zo duur maakt.
De ‘oude’ energie sector is er wel uit. Die willen liefst vandaag nog dat alle duurzame projecten waar ze niets aan verdienen uit de markt gehaald worden.
Maar projecten waar ze wel aan verdienen willen ze graag houden. Ze zijn hypocriet in het kwadraat.
Waarom is windenergie nu zo zonde van het geld?
De energie die wordt opgewekt, wordt amper gebruikt. Om bedrijven en consumenten stroom te garanderen is er altijd al een 100% overcapaciteit op het netwerk aanwezig. Die is er altijd al geweest, maar is er nu nog. De energie van de kolencentrales is heel constant. Ze weten precies hoe hoog ze die moeten opstoken en eenmaal aan, blijft de stroomcapaciteit en afgifte heel voorspelbaar.
Bij wind is dat anders. De wind kan over enkele minuten wegvallen of juist sterker worden.
Elektriciteitsmaatschappijen willen daarom liefst op kolen werken. Is voor hen veel makkelijker en ook veel winstgevender.
Tenzij de windmolens subsidie opleveren. Dan laten ze ze graag voor niets draaien. Als de overheid ze er maar voor gaat betalen…
Dan maar stoppen met windenergie? De sector hervormen? Of moeten we de techniek verder ontwikkelen, zodat we energie efficiënter kunnen opslaan?
Dat laatste zou in mijn ogen het mooiste zijn. Namelijk dat je de duurzame energie kan gebruiken en bij te veel aanbod dat je het kan opslaan voor later gebruik.
Dan zou je namelijk ook die 100% overcapaciteit terug kunnen brengen. De capaciteit zit dan in opgeslagen energie die direct opgeroepen kan worden.
Dat willen energiemaatschappijen echter niet, want dan verdienen ze minder. Het vergt ook nog een flinke ontwikkeling van de techniek en daarna een heel forse investering. We praten hier immers niet over een paar accu’s.
Heel bewust wordt de ontwikkeling van duurzame energie tegengewerkt omdat het de winst van de energiesector zou aantasten.
Willen we dus duurzame energie serieus oppakken en windenergie (die uiteindelijk de goedkoopste energie hoort te zijn) gaan gebruiken, dan zullen we het mogelijk zelf moeten doen. Helaas werkt de huidige wetgeving daar in tegen. De wet rondom energie is tot stand gekomen in overleg met de energiesector. Ze gebruiken die vastgestelde wetgeving nu om hun markt te beschermen.
Zo blijft windenergie nu extreem duur, terwijl het ‘kaal’ de goedkoopste vorm van energie is die we kennen…
Maar helaas, we werken niet vanuit kaal. We werken vanuit een bestaande situatie en ook de energiemaatschappijen willen hun investeringen terugverdienen. Het is dus wel lullig van ze, maar ook te begrijpen.
Uiteindelijk zijn we als maatschappij veel beter af als Europa ‘eigen’ duurzame energie boven dure geïmporteerde fossiele energie gaat stellen. We exporteren nu onze welvaart naar de landen die ons fossiele energie leveren.
Dat moet uiteindelijk ook afgelopen zijn, want Europa is straks zo rijk niet meer.
Nu hebben we nog een keuze. Straks waarschijnlijk niet meer en dan gaan we inzien dat we hadden moeten investeren toen we het geld er voor nog hadden.

 

www.energiestart.nl

1 comment

Leave a comment: