Zelfmoord ex-CEO Aubrey McClendon

Misschien zegt u de naam niets, maar ik heb in het verleden veel over de man geschreven in zowel Beursbox alsmede in BeursAccent.
Aubrey was ooit de CEO van Chesapeake Energy (CHK). Dat was in de periode dat hij al wist van schaliegas, maar de rest van de wereld eigenlijk nog niet.

Hij had lucht gekregen van nieuwe boortechnieken en zag als eerste in dat enorme voorraden olie en gas met die nieuwe technieken commercieel aangeboord zouden kunnen worden.
Zijn briljante zet was dat hij letterlijk miljarden bij elkaar wist te krijgen om boorvergunningen en claims in wat we nu kennen als de schaliegas gebieden bij elkaar te harken. Hij was er zo goed in, dat Chesapeake op een gegeven moment net zo’n grote portefeuille aan gronden en claims had als de grote oliemaatschappijen.
Het was briljant…
Maar je moet weten wanneer je moet stoppen.
Hij ging verder en ging ook privé zwaar speculeren. Hij kocht voor meer dan een miljard aan claims.
En toen kwam 2007/2008.
Hij ging volledig onderuit en met hem Chesapeake.
Om hem te redden kreeg hij van zijn vrienden die commissaris bij CHK waren een jaarbonus van 120 miljoen dollar. Dat terwijl de koers van CHK in dat jaar halveerde.
Het duurde even, maar uiteindelijk werden hij en zijn corrupte vrienden de deur gewezen.
Nu, jaren later, heeft de Amerikaanse toezichthouder een onderzoek aangekondigd naar zijn praktijken.
Gisteren had hij moeten voorkomen.
Eergisteren heeft hij zich tegen een muur te pletter gereden.
De aanklagers hebben de zaak nu laten vallen. Dat is goed nieuws voor de erven. Die hoeven nu niet bang te zijn dat ze door een rechtszaak vanuit de overheid hun vermogen kwijtraken aan bedrogen beleggers. Het kan nog wel zo zijn dat individuele beleggers zelf een zaak tegen de erven aanspannen.

Bron: BeursBox.nl Aubrey McClendon dood (Tom Lassing)